Beperk de CO2-uitstoot en bespaar brandstof met de juiste wieluitlijning en bandenspanning

 

Beperk de CO2-uitstoot en bespaar brandstof met de juiste wieluitlijning en bandenspanning

nieuws_afbeelding

Kleine aanpassingen, groot effect
In november werd bekend dat er pas op zijn vroegst in 2020 een nieuw internationaal milieuverdrag komt. Des te meer reden voor de automotive branche om al het mogelijke te doen om CO2-uitstoot te verminderen. Kleine aanpassingen aan voertuigen kunnen een groot effect hebben op het gebied van brandstofverbruik en CO2-emissie. De besparing kan zelfs oplopen tot maar liefst 14%. Dit blijkt uit een onderzoek van Volvo Trucks en Michelin.
 

Identieke trucks, andere afstellingen

Voor het onderzoek vergeleken Volvo Trucks en Michelin twee in basis identieke Volvo FH trucks met 500 pk en een 13 liter Euro 5-motor. De ene truck reed met het best passende type banden, optimale bandenspanning en correcte wieluitlijning. De andere reed achtereenvolgens met verschillende onjuiste wieluitlijningen, verschillende types banden en verschillen in bandenspanning. Beide wagens werden onder toezicht van SP (het Technical Research Institute van Zweden) twee weken en 1.000 kilometer lang getest op Hällered, Volvo's test circuit in Zweden. De trucks waren uitgerust met allerhande instrumenten om onder andere de exacte snelheid, de bandenspanning, de bandenslijtage en de weerstand te meten.


Tot 14% besparen

Het onderzoek laat zien dat het regelmatig controleren en goed afstellen van de wieluitlijning en bandenspanning een wezenlijke bijdrage levert aan reductie van uitstoot en brandstofverbruik. Het kiezen van de juiste band kan het verbruik, en daarmee de uitstoot, met maar liefst 11% verlagen. Met correct uitgelijnde assen en wielen valt nog eens 2,5% te besparen. En de juiste bandenspanning vermindert het verbruik met nog 1%, waarmee de totale mogelijke brandstofbesparing op 14 % komt. Naast de milieuwinst, is dat een forse besparing per voertuig per jaar.
 

Wilt u ook besparen en tegelijk het milieu helpen?

Uw Volvo Trucks-dealer helpt u graag bij het controleren en afstellen. Neem contact op voor meer informatie.

 

Overig nieuws:

footer

footer links

Contact

Bedrijvennummer 4810
Mac Arthurweg 2
5466 AP Veghel
Tel: +31(0)413 - 371600
Fax: +31(0)413 - 3711605