Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen staan hoog op de prioriteitenlijst van GVT. Dat komt onder meer tot uitdrukking door te investeren in jong materieel, de inzet van LZV’s en de focus op multimodaal vervoer om de CO2-uitstoot te verminderen. Al die aspecten komen terug in de Volvo FH met Turbo Compound-motor.

Recent zijn vier Volvo FH 460 6x2-trekkers met voorloopas, waarvan twee met Turbo Compound-motor, opgenomen in de vloot. De trucks worden ingezet voor het vervoer van containers door BTT Multimodal Container Solutions, dat onderdeel is van GVT Group of Logistics. “Negentig procent van de containers die wij vervoeren, wordt vanuit de Rotterdamse haven over water en rail naar de BTT in Tilburg gebracht”, vertelt fleetmanager Jordy Versteijnen. “Van daaruit vervoeren we de containers over de weg naar bestemmingen in met name Noord-Brabant, Limburg en België.”

STUREN OP BRANDSTOFVERBRUIK
Het totale wagenpark van GVT bestaat uit 360 trekkende eenheden, waarvan 46 Volvo-trucks. Versteijnen: “Brandstof is een van de grootste kostenposten, maar ook iets waar we op kunnen sturen. De mogelijkheden om brandstof te besparen en het extra koppel waren belangrijke redenen om voor de Volvo FH met Turbo Compound te kiezen, waarover we ons uitgebreid hebben laten adviseren door BAS Truck Center. We hebben deze trucks nu een paar weken en we zien dat ze beduidend zuiniger zijn dan andere voertuigen in onze vloot. Sowieso zijn onze chauffeurs heel tevreden over de rijprestaties. Zij merken dat deze trucks krachtiger zijn en meer vermogen leveren en rijcomfort bieden door het 300 Nm extra koppel.”

CHAUFFEURSTRAINING
Chauffeurs worden ook op andere manieren gestimuleerd om het verbruik te verlagen. Daarvoor maakt BTT gebruik van Dynafleet, dat inzicht geeft in verbruikscijfers en rijprestaties. “Actief fuelmanagement staat ook centraal in het beleid van GVT”, vertelt Versteijnen. “Wij monitoren het verbruik al langer, maar met Dynafleet kunnen chauffeurs nu ook zelf dagelijks hun prestaties zien. Dat draagt bij aan meer bewustwording en meer brandstofefficiency.”