Het transportbloed stroomt door de aderen van de familie De Roon in Sprang-Capelle. Sjaak en Bert zijn eigenaar van De Roon Transport, een bedrijf waarin ook vader Jan, oom Sjaak en neef Hans een belangrijke rol spelen.

Het chauffeursvak is al drie generaties een rode draad bij de familie De Roon. Het begon met (o)pa Jan de Roon sr., die samen met zijn kinderen Ria, Willy, Jos, Sjaak en Jan jr. een transportbedrijf runde. “Toen ik achttien was, kreeg ik een vergunning aangeboden en ben ik voor mezelf begonnen”, vertelt Jan de Roon jr. (82). Daarmee legde hij de basis voor een transportbedrijf dat anno 2020 internationaal actief is.

OPGEGROEID MET DE VRACHTWAGEN
Jan verdiende in de beginjaren als zelfstandig ondernemer de kost met het vervoer van zand, het collecteren van melkbussen bij boeren en het transport van vee naar slachthuizen en veemarkten. Het was al vroeg duidelijk dat zonen Sjaak (55) en Bert (53) in de voetsporen van hun vader en opa zouden treden. “Voor mij was dat vanzelfsprekend”, zegt Bert. “Ik ben opgegroeid met de vrachtwagen en heb nooit iets anders gewild dan chauffeur worden.” Sjaak: “Ik ging vroeger al mee met pa en ik weet niet anders dan dat ik meehielp als ik uit school kwam. Ik ben op mijn zeventiende al in militaire dienst gegaan om mijn dienstplicht te vervullen om zo snel mogelijk thuis te kunnen beginnen. Ik was in de buurt gelegerd zodat ik 's avonds thuis kon helpen. Toen ik op mijn achttiende mijn rijbewijs haalde, ben ik meteen gaan rijden.”
 INTERNATIONAAL ACTIEF
In 1987 kwamen Sjaak en Bert officieel in de zaak. In de loop der tijd kwamen er ook meer en andere opdrachtgevers en werden de grenzen letterlijk verlegd. De Roon voerde expeditietransport uit naar de havens in Rotterdam en Lübeck in Duitsland en rolde in het (internationaal) transport van rollen papier, hout en plaatmateriaal voor de bouw. Nu rijdt het bedrijf in binnen- en buitenland voor verschillende opdrachtgevers. Zo verzorgt De Roon onder andere het transport van losgestort materiaal en is het actief in distributiewerk. Maar één ding is in al die jaren nooit veranderd, geeft Bert aan. “Hoewel je als ondernemer best wel eens sores hebt, en je zo 70 à 80 uur in de week met het bedrijf bezig bent, is het voor ons nog steeds een hobby, iets wat we mogen doen.”

FAMILIEBEDRIJF
Transportbedrijf De Roon is een familiebedrijf pur sang. Naast Bert en Sjaak zijn ook neef Hans de Roon en Arjen van den Assem actief als chauffeur. Vader Jan is weliswaar op 1 januari 2015 officieel uit het bedrijf gegaan, maar is nog altijd zeer betrokken. Hij woont nog steeds bij de zaak en voert allerlei klussen uit. Ook oom Sjaak, de broer van Jan en de vader van Hans, is vrijwel elke dag aanwezig om hand-en-spandiensten te verrichten.

SERVICE VAN DE WERKPLAATS
Transportbedrijf De Roon voert het werk uit met drie Volvo FH 460 4x2-trekkers, één Volvo FH 500 4x2-trekker en verschillende typen opleggers. “Sinds ’93 rijden wij met Volvo-trucks”, vertelt Bert. “Toevallig viel dat samen met de introductie van de FH. Zodoende waren wij hier in de omgeving de eersten die met een FH reden.”

Sjaak: “Onze keuze voor Volvo is ook duidelijk een keuze voor de werkplaats. Dat is een belangrijke reden dat we in ’93 voor Volvo en BAS Truck Center hebben gekozen. De service die je krijgt is voor ons net zo belangrijk als de truck zelf. Wat ik daarmee bedoel? Dat een probleem in één keer wordt opgelost. En dat de werkplaats actief meedenkt om stilstand te voorkomen door bijvoorbeeld een onderdeel preventief te vervangen als ze bij een servicebeurt zien dat die de volgende onderhoudsbeurt niet haalt.”

Knoflooksoep
Sjaak en Bert de Roon stippen ook de persoonlijke aandacht aan. Bert: “De familie Van Heertum heeft in de loop der jaren BAS Truck Center uitgebouwd tot een groot imperium, maar is wel heel gewoon gebleven. Ze nemen de tijd voor je als je ze tegenkomt en geven je het gevoel dat je er ook als kleine transportondernemer echt bij hoort.” Sjaak vult aan: “Waarbij er ook ruimte is voor een kwinkslag. Mooi voorbeeld: bij de aanschaf van onze laatste truck zeiden we tegen de accountmanager BAS Tilburg (waarvan we weten dat hij goed kan koken): ‘De deal is rond, mits je bij de aflevering een pan knoflooksoep meeneemt’. Hij hield woord!”