Reductie van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot is al jaren topprioriteit bij Duynie. De inzet van een Volvo FH 460 4x2-trekker met Turbo Compound-technologie is een logische vervolgstap.

Duynie is gespecialiseerd in de levering van hoogwaardige diervoeding aan varkens-, melkvee-, rosékalver-, vleesvee-, schapen- en geitenhouders in heel Europa. “Wij zijn onderdeel van het internationale concern Royal Cosun. Als Duynie zijn wij de schakel tussen de productielocaties en de veehouders”, zegt wagenparkbeheerder Ronny Hoven. “Onze trucks zijn 24/7 onderweg vanuit verschillende standplaatsen in Nederland, waaronder in Nijmegen.”

BRANDSTOFBONUS
De negentien trucks van Duynie komen vanwege de continue inzet aan een hoog jaarkilometrage. “Zo tussen de 180.000 en 200.000 kilometer per jaar”, vertelt Hoven. “Brandstof is een van de grootste kostenposten en bovendien ligt het verbruik bij ons vanwege de inzet hoger dan gemiddeld. De diervoeding die wij vervoeren weegt namelijk behoorlijk veel en bovendien hebben we op een dag ook heel wat PTO-uren. Al een paar jaar zijn we bezig om, mede met hulp van BAS Truck Center, het brandstofverbruik terug te dringen. Door bewustwording willen we onze chauffeurs triggeren om zo zuinig mogelijk te rijden. Zo volgen al onze chauffeurs de training Zuinig Rijden, krijgen ze standaard een aflevertraining als ze een nieuwe truck krijgen en volgen we de rijprestaties en verbruikscijfers op de voet. Daarvoor maken we gebruik van Dynafleet. De chauffeurs hebben onder andere een app op hun telefoon waarmee ze de dag-, week-, en maandcijfers kunnen zien. Ook stellen we per regio targets ten aanzien van het brandstofverbruik. Als de chauffeurs beter scoren, krijgen ze aan het eind van het jaar een brandstofbonus.”

SUPERTRUCK
Hoven constateert dat de inspanningen resultaat opleveren. “Tot een paar jaar geleden zaten we op een gemiddeld verbruik van 1 op 2,2. Nu halen we met het grootste deel van onze trucks een verbruik van 1 op 3.” Hoven verwacht verdere verbetering door de inzet van een Volvo FH 460 4x2-trekker met Turbo Compound-technologie. “Deze truck zetten we in voor het transport van diervoeders met een onderlosser, zowel voor de kortere ritten als de langere afstanden. Hij heeft inmiddels 40.000 kilometer gelopen en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Gelet op onze inzet ben ik tevreden als we 1 op 3,4 halen. De praktijk laat nu al zien dat dit is behaald. Net zo belangrijk is dat onze chauffeurs zeer tevreden zijn over het rijcomfort. Het is een supertruck om mee te rijden.”

Lees meer artikelen in BASTA 41