De Van Kuijk Groep uit Helvoirt is groot geworden in het mesttransport. Hoewel dat nog steeds de hoofdmoot is van de activiteiten, verbreedt het bedrijf uit Helvoirt zijn horizon. Het aardappeltransport vormt een steeds groter deel van de bedrijfsactiviteiten. 

Friet, kroketten, aardappel wedges, gratin, puree. De aardappels die de transporttak van de Van Kuijk Groep zeven dagen in de week aanvoert bij aardappelverwerker Agristo in Tilburg belanden in allerlei verschillende vormen op het bord van de consument. De Van Kuijk Groep vervoert er steeds meer: de aardappelvloot is dit jaar verdubbeld van vier naar acht trucks.

PIEKPERIODES
“Wij zijn een transportonderneming die is gericht op de agrarische sector, in de breedste zin van het woord”, zegt directeur-eigenaar Coen van Kuijk. “Onze oorsprong ligt in het mesttransport. Wij zijn een van de grootste zelfstandige mesttransporteurs van Nederland, en richten ons zowel op de inname als de afzet van mest.”

Een jaar of 15 geleden besloot de Van Kuijk Groep zijn transportactiviteiten uit te breiden. “Het belangrijkste doel was om meer continuïteit in het transport te krijgen”, vertelt Van Kuijk. “In het mesttransport heb je te maken met piekperiodes, voornamelijk in maart, april en augustus. Om meer continuïteit te krijgen in het transport zijn we ons ook gaan richten op het vervoer van andere agrarische producten, zoals bieten, graan, compost en diervoeder. Vroeger was de verhouding tussen mesttransport en overig transport 90/10. Nu is dat 60/40.”

FRIET
De opmars van het aardappeltransport speelt daarin een belangrijke rol. “In 2013 zijn we daar ingerold. We deden al wat ander werk voor aardappelverwerker Agristo in Tilburg, dat aardappels verwerkt tot friet, kroketten en andere aardappelproducten. Op een gegeven moment kwam de vraag of wij ook aardappels wilden gaan rijden. Die laden wij bij de telers en lossen we bij de productielocatie in Tilburg. We zijn een paar jaar geleden begonnen met twee trucks; nu rijden we met acht Volvo-trucks en 18 trailers. Daarmee rijden we zeven dagen in de week van 4.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds. Kenmerkend voor het aardappeltransport is de noodzaak van just-in-time-levering. Alles in de keten is op elkaar afgestemd en je moet op tijd leveren, anders valt de productie in de fabriek stil. Bovendien moet je snel kunnen schakelen als er extra inzet nodig is. De Van Kuijk Groep heeft in totaal 70 trucks, dus die flexibiliteit hebben we zelf in huis.” 

BRANDSTOF BESPAREN MET VOLVO FH I-SAVE
De Van Kuijk Groep heeft de aardappelvloot dit jaar uitgebreid met vier Volvo’s FH 460 I-Save, met de zuinige Turbo Compound-motor. Van Kuijk: “Brandstofefficiency is bij ons een belangrijk thema. We monitoren het verbruik en stimuleren chauffeurs om zo zuinig mogelijk te rijden. Toen we ons oriënteerden op vier nieuwe trucks, hebben we in samenspraak met BAS Truck Center gekozen voor Volvo FH I-Save. We hebben ook vier Volvo’s FH 460 6x2-trekkers zonder Turbo Compound in de aardappelvloot dus we kunnen de prestaties goed met elkaar vergelijken. De vier trucks zonder Turbo Compound lopen 1 op 3; met de Volvo’s FH I-Save noteren we een verbruik van 1 op 3,35. Deze trucks maken zo’n 165.000 à 170.000 kilometer per jaar, dus dan heb je het echt over een serieuze besparing.”

MEER NIEUWE VOLVO-TRUCKS MET I-SAVE
Van Kuijk is zo tevreden over de resultaten dat er binnenkort nog twee Volvo FH 460 4x2-trekkers met Turbo Compound-motor aan de vloot worden toegevoegd. In totaal heeft Van Kuijk Groep 70 trucks in de vloot, waarvan het merendeel Volvo-trucks. “Dat is zo’n twintig jaar geleden begonnen toen mijn broer Bart en ik in de zaak kwamen. We hebben toen een aantal trucks ingeruild bij BAS Truck Center en de eerste Volvo-truck aangeschaft. Wat Volvo onderscheidt? Het comfort en het rijgemak. Neem de I-Shift-versnellingsbak: die maakt het rijden zoveel makkelijker. Daarnaast speelt de samenwerking met BAS Truck Center een belangrijke rol. Naast een gedegen advies bij de aanschaf van nieuwe trucks staan ze voor ons klaar op het moment dat het erop aankomt. Zoals gezegd: just-in-time levering is essentieel bij aardappeltransport, dus als er wat is moet er zeer snel worden geschakeld. Op de service van BAS Truck Center kunnen we blindelings vertrouwen.” 

OVER DE VAN KUIJK GROEP
•    Tini en Greet van Kuijk legden in 1968 de basis voor de Van Kuijk Groep. Zij begonnen toen een loonbedrijf met een trekker en een 3 kuubs mesttank
•    In de jaren die volgden, breidde het bedrijf zijn activiteiten uit door natuurlijke groei en bedrijfsovernames. De Van Kuijk Groep heeft nu vier hoofdtakken:
-    Mesttransport en verwerking
-    Transport
-    Agrarisch loonwerk
-    Grondverzet en civiele werken
•    Het bedrijf wordt nu geleid door Bart en Coen van Kuijk, zonen van Tini en Greet
•    De Van Kuijk Groep heeft verschillende dochterondernemingen, waaronder Vakutrans en Koenen Transport
•    Naast de hoofdlocatie in Helvoirt heeft de Van Kuijk Groep vestigingen in Veghel en Wintelre

Klik hier voor meer informatie over Van Kuijk Groep