CVB Ecologistics werd groot met inzamelen en verwerken van papier. Hoewel dat nog steeds de core business is, richt het bedrijf zich nu ook op andere recyclebare afvalstromen.

Emmers, tuinmeubelen, plantenpotten, papier in allerlei soorten en maten: de grondstoffen die CVB Ecologistics uit Tilburg inzamelt en verwerkt worden op allerlei manieren hergebruikt. “Duurzaamheid, circulariteit en afval zien als grondstof zijn hot items. Wij geven daar in de praktijk invulling aan”, zegt algemeen directeur Linda van Berkel. De letters CVB in de bedrijfsnaam staan voor de initialen van grondlegger Cees van Berkel. Hij bouwde vanaf 1994 aan een onderneming  die na een reeks overnames inmiddels internationaal actief is. “Wij zijn een business to business bedrijf ”, vertelt Linda van Berkel, dochter van Cees. “Wij zamelen papier in bij bijvoorbeeld drukkerijen en distributiecentra, verwerken dat en bewerken het tot grondstof voor nieuw papier.” Dat klinkt heel eenvoudig, maar er gaat een hele wereld achter schuil. “Papier heb je bijvoorbeeld in meer dan honderd soorten. Door verschillende stromen van elkaar te scheiden of juist te mengen proberen we precies de grondstoffen te maken waar onze klanten, papierfabrieken, om vragen.”

PLASTIC EN TEXTIEL
Hoewel papier nog altijd de core business is van CVB Ecologistics, richt het bedrijf zich daar niet meer uitsluitend op. “Bij de inzameling van andere afvalstromen dan papier werkten we al samen met andere firma’s, maar het is ook altijd een wens geweest om meer zelf te doen”, zegt Van Berkel. In 2012 werd een bedrijfsactiviteit toegevoegd: bewerken van recyclebaar plastic tot grondstof voor nieuwe producten. Textielrecycling maakt sinds januari 2017 ook deel uit van het dienstenpakket. Toen werd Vernooy Textile Recyclers onderdeel van CVB Ecologistics.

UNIEKE PAPIERSOORT
Zo kijkt CVB Ecologistics constant naar kansen om het portfolio uit te breiden. Het bedrijf heeft locaties in Nederland, België en Engeland. “Sinds afgelopen zomer hebben we ook een vestiging in Frankrijk, waar we een papierfabriek hebben overgenomen”, vertelt Van Berkel. “Daar wordt een tamelijk unieke papiersoort gemaakt waar veel vraag naar is vanuit de foodsector. Dat gaat om papier dat een grote fastfoodketen bijvoorbeeld gebruikt om hamburgers in te wikkelen. Het aantal papierfabrieken dat dat soort papier kan maken is in Europa op de vingers van één hand te tellen.”

WAGENPARK
Voor het inzamelen van grondstoffen vertrouwt CVB Ecologistics voor een groot deel op Renault-trucks. Naast één trekker, Premiums en Landers heeft het bedrijf vier Renault Trucks T 460 6x2 met haakarmsysteem in de vloot voor transport van containers. “Bijzonder is ook de LZV-truck die we twee jaar geleden in gebruik hebben genomen”, vertelt Wil van Dommelen, die verantwoordelijk is voor het wagenpark. “Met de 25,25 meter lange combinatie kunnen we drie containers tegelijkertijd vervoeren.”

BETROKKENHEID
CVB Ecologistics werkt al jaren samen met BAS Truck Center. Van Dommelen: “Die samenwerking verloopt vlot en kenmerkt zich door snelle service door deskundige en betrokken medewerkers. Dat zit soms in hele kleine dingen, zoals een herinnering sturen als een truck aan de jaarlijkse keuring toe is. Dat houden we zelf uiteraard ook in de gaten, maar het is tekenend voor de betrokkenheid dat BAS daar ook aan denkt.”

Lees meer artikelen in BASTA 39