Ton van Genugten heeft 12 jaar geleden samen met zijn zus Claudia Tontrans opgericht, logistieke dienstverlener in de agrarische sector.

 ''Van oorsprong komen wij van een varkenshouderij. Ik had niet de ambitie om hiermee door te gaan, maar zag juist de uitdaging in transport.''

Elk met hun eigen kracht en inbreng maakten Ton en Claudia, samen met hun gedreven team, van Tontrans een sterke onderneming. De veestapel in Nederland produceert zoveel mest, dat er een overschot is. Maar mest is ook nuttig en nodig, want het maakt landbouwgrond vruchtbaar. Het is de specialiteit van Tontrans om deze mest van overschotgebieden naar tekortgebieden te krijgen. “Ons werkgebied voor het uitrijden van mest is Zuidwest Nederland. Afgelopen jaren is de wetgeving rondom het uitrijden van mest steeds strenger geworden. Zo stelt de Meststoffenwet uit 2013 regels voor het gebruik en uitrijden van meststoffen, alles moet worden geadministreerd. Terecht, maar de administratieve last is enorm. Daarnaast hebben de Nederlandse veehouders de wettelijke verplichting om een deel van hun mest te verwerken en af te voeren. Maar dat is vaak lastig.”

De service van Tontrans gaat daarom veel verder dan alleen logistiek. “Met een vooruitziende blik hebben we in samenwerking met een collega transporteur een aantal jaar geleden een mobiele mestscheider in gebruik genomen en snel daarna volgde een tweede. Deze eenheden maken het mogelijk de mest op de boerderij te scheiden in een vaste fractie en een dunne restvloeistof. Op die manier halen we 15 tot 20% mineralen uit de mest. De vaste fractie wordt vervoerd naar ons composteringsbedrijf Orgamex in Bladel en daar vindt verdere verwerking plaats, door middel van tunnelcompostering. Er ontstaat dan een hoogwaardige mest die aan alle voorwaarden voldoet om naar buitenlandse akkerbouwgebieden te vervoeren.We beheersen op deze manier het totale proces van scheiden, verwerken, afvoeren, veredelen en exporteren. Je moet ervoor zorgen dat je continu op de hoogte bent van alle ontwikkelingen in het vakgebied en dat je alert bent op alle veranderingen in de regelgeving. Tot slot moet je zorgen voor de juiste partners, zoals toeleveranciers en samenwerkingsverbanden. Je moet niet bang zijn om samen te werken aan nieuwe oplossingen en toepassingen.”

WATER
De kijk van Ton van Genugten op de markt is grondig en toekomstgericht. Mestverwerken is een relatief jonge markt, waarbij de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. “Er zijn nu al installaties die de mestzodanig scheiden dat er 50% water overblijft. Dat percentage moet in de toekomst omhoog kunnen. We rijden nu met 90% water in de rondte. Onze uitdaging is om het proces duurzamer te maken doorbijvoorbeeld al bij de bron zoveel mogelijk water uit de mest te halen. Met Tontrans willen wij meerwaarde bieden en ik denk dat dat ten goede komt van de sector. Wij willen de boer ontzorgen.”

STERK EN ROBUUST
Het wagenpark van Tontrans bestaat momenteel uit 22 trekkende eenheden en 30 opleggers. Bijzonder is de Volvo NH uit 2000. Het tekent Ton van Genugten, die bovenal liefhebber is. “De NH is gewoon een prachttruck, hij heeft nu 8 ton op de teller en we gebruiken hem nog dagelijks. Het is een voorbeeld van de betrouwbaarheid van Volvo. In ons werk waarin we 75% van de tijd zwaarbeladen zijn, is het de beste truck. Het chassis is degelijk en sterk, de trucks kunnen probleemloos 1,2 miljoen kilometer draaien. Mijn vader begon ooit met 332 pk, inmiddels rijden wij met 460 pk. De trucks zijn niet meer te vergelijken. In 2008 kocht ik mijn eerste Volvo bij BAS Truck Center. Het was tijdens de opening van BAS Veghel waar het motto was: ‘de toekomst begint nu’. Het is die ambitie die mij aansprak. BAS biedt bovendien zorgzame service en een goede communicatie.” Claudia vult aan: “Los van de NH hebben we ook een aantal nieuwere trekkers die zeer goed passen bij het duurzame beleid van ons bedrijf.”

Lees meer artikelen in BASTA 39