Onder het motto 'Powered by BAS' gaat BAS transportbedrijven actief helpen bij het elektrificeren en verduurzamen van het wagenpark. Het is even wennen als typische ‘dieselbranche’, maar de verandering is onafwendbaar. BAS staat in de startblokken om de weg naar elektromobiliteit te effenen.

Van alle nieuwe trucks die BAS in 2023 gaat leveren, zal zo’n 20% elektrisch zijn. De daaropvolgende jaren zal dat percentage snel stijgen. BAS Truck Center draagt het innovatief vermogen van Volvo en Renault Trucks actief uit. Vanuit de overtuiging dat hun elektrische trucks een volwaardig en rendabel alternatief zijn voor dieseltrucks. Nu al laten gevalideerde kostprijsberekeningen voor elektrische trucks een betere uitkomst in de operationele kosten zien dan voor dieseltrucks – zelfs zonder subsidie! Tel je de subsidievoorzieningen en aftrekposten mee, dan heb je een winstgevende business case. Bovendien draagt het elektrificeren van de vloot bij aan een betere concurrentiepositie, zeker in het publieke domein en in de stikstof-context waarin de bouwwereld opereert. Kortom: het momentum is er. En BAS is klaar om voor de Nederlandse transportmarkt een positie in te nemen als dé kennis- en servicepartner voor de overstap naar elektrisch.

DE TOEKOMST IS ELEKTRISCH
Aan die stap gaat een bochtige weg vooraf. Het begon met het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Met als daarvan afgeleide Nederlandse doelstellingen: 55% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 en nul uitstoot in 2050. Wat de EU betreft zijn kleinere bedrijfswagens al vanaf 2027 verplicht elektrisch. Voor het zwaardere beroepsververvoer bestaat nog geen deadline, maar nu al worden dieseltrucks uit 15 belangrijke Nederlandse steden geweerd. Dat heeft impact op alle binnenlandse transport- en distributiestromen.

POWERED BY BAS IN 5 SPEERPUNTEN
BAS gaat transportbedrijven actief helpen bij het elektrificeren van het wagenpark. Dat behelst meer dan het leveren van elektrische trucks. Powered by BAS zet in op een even complete als veelzijdige reis om van elektromobiliteit – E-mobility – een succes te maken.
Met als 5 speerpunten:

  1. meer bewustwording van de kansen en mogelijkheden door actief kennis te delen;
  2. een centrale plek voor elektrische trucks in alle verkoopgesprekken;
  3. inzet van specialisten op het gebied van energievraagstukken, subsidies, en snellaad-infrastructuren;
  4. ondersteuning bij training en certificering van chauffeurs;
  5. 100% support door het beste gecertificeerde service- en onderhoudsnetwerk van Nederland.
ANDERE MINDSET, ANDERE PROCEDURES
BAS is er klaar voor, zowel aan de voor- als achterkant. BAS Accountmanagers en Sales Engineers zijn in korte tijd EV-gecertificeerd (Electric Vehicle) en gekwalificeerd om bedrijven mee te nemen in de transitie. De werkplaatsen van BAS Truck Center in Nijmegen en Veghel zijn inmiddels volledig NEN 9140 gecertificeerd en Tilburg en Veldhoven hebben het certificaat bijna op zak. De NEN 9140 norm is verplicht omdat sleutelen aan elektrische trucks écht een andere tak van sport is. Zolang een truck niet officieel ‘buiten werking’ is gesteld, heb je namelijk met een spanningsobject van 600 Volt te maken! Veiligheidsprocedures zijn cruciaal en vereisen zowel een nieuwe mindset van monteurs en klanten (van chauffeurs tot directie) als een specifieke inrichting en equipment van de werkplaatsen.

ALL-IN OPLOSSINGEN VOOR REIS NAAR ELEKTRISCH WAGENPARK
Op dit moment is BAS de nummer 1 van Nederland in service en onderhoud van elektrische trucks. Met Powered by BAS biedt BAS transportbedrijven een totaalpakket voor een succesvolle reis naar een elektrisch wagenpark:
  • we stippelen de route uit;
  • we ontsluiten de weg naar substantiële subsidies en maken realistische kostprijsberekeningen;
  • we adviseren over het optimaliseren van eigen duurzame energietrajecten;
  • we informeren en trainen;
  • we leveren en servicen elektrische trucks en laadfaciliteiten (wallboxes).
UNIEKE PARTNERSHIPS WAAR DE KLANT VAN PROFITEERT
Dit doet BAS niet alleen. Het is gelukt om vooraanstaande specialistische partners voor laadinfra & energy management, energieleveranciers en Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) te verbinden. Waarom deze partnerships? Omdat BAS gaat voor een voorhoederol die het leveren en servicen van elektrische trucks overstijgt. Want om klanten ervan te overtuigen dat de toekomst elektrisch is, moet één kloof overbrugd worden: het aanzienlijke verschil in de aanschafprijs. Een elektrische truck kost nu nog ruim het dubbele van een diesel. Maar praktijkstudies laten zien dat die hogere investering zich terugbetaalt in de operationele kosten. Voorwaarde is dat er optimaal gebruikgemaakt wordt van slimme energie-oplossingen. Daar gaan de verschillende partners bij helpen.

GOED VOOR KLIMAAT ÉN WINSTGEVENDHEID
En het werkt! Early adopters in de transport, recycling, bouw- en distributiesector rollen de rode loper uit met inmiddels meer dan 75 concrete bestellingen. Goed voorbeeld doet goed volgen, dat is zeker. 2023 wordt het kanteljaar! Voor intensieve, binnenlandse transportbewegingen (korte ritten, veel stops, slimme planning) gaat elektrisch rijden bijdragen aan het bedwingen van de opwarming van de aarde – het hoofddoel van het Klimaatakkoord van Parijs. Bovendien draagt het elektrificeren van de vloot bij aan de winstgevendheid. 
 
URGENTIE EN UITDAGING
Het Klimaatakkoord van Parijs (2015, ondertekend door 195 landen) legt de lat hoog. Om de opwarming van de aarde onder de 2⁰C te houden, moet de CO2-uitstoot in 2025 met de helft omlaag. Er gebeurt al veel maar niet genoeg. Tijdens de klimaattop in Egypte vatte de baas van de Verenigde Naties het krachtig in automotive-termen samen: We zitten op de snelweg naar een klimaathel met onze voet op het gaspedaal. Het internationale wegtransport is verantwoordelijk voor zo’n 20% van de totale CO2-uitstoot. Daar is dus een wereld te winnen. Met Powered by BAS nemen we het heft in handen. Want in onze transportsegmenten – door-to-door-distributeurs, specialistische transporteurs en bouwbedrijven – is de toekomst elektrisch en winstgevend.

HBE’S – EEN NIEUW VERDIENMODEL
Elektrische trucks zijn dik 2,5 tot 3,5 keer duurder in aanschaf dan dieseltrucks, afhankelijk van specificatie en accu-opstelling. Tóch is investeren in het elektrificeren van de vloot rendabel en winstgevend. Transporteurs die slim omgaan met het inkopen en zelf opwekken van duurzame energie realiseren enorme besparingen in de operationele kosten. Zo maken ze hun bedrijfsvoering groen en winstgevend. Bovendien kunnen transporteurs sinds 2022 profiteren van nieuwe marktkansen waarin zogeheten HBE’s centraal staan. Deze Hernieuwbare Brandstofeenheden zijn geld waard. Samen met onze partner Mobilize nemen we klanten actief mee in dit ‘verdienmodel’, gecreëerd door de wet- en regelgeving Energie voor Vervoer.