Gerrits Recycling onderscheidt zich door ferro en non-ferro-metalen geschikt te maken voor hergebruik. Voor het interne transport op de locatie in Helmond wordt een Volvo FMX 10x4-kipper ingezet met een laadvermogen van 55 ton. “We kunnen hem nu al niet meer missen.”

Vanuit zijn kantoor heeft Leendert Gerrits, samen met zijn broer Jozef eigenaar, uitzicht op al het materiaal dat wordt aangevoerd bij zijn bedrijf in Helmond. Hij ziet van alles aan zijn raam voorbijtrekken: autowrakken, afgedankt witgoed, elektromotoren, kabels en allerlei andere producten waar metaal op of in zit. Dat wordt op het 9 hectare grote terrein in Helmond verwerkt en bewerkt tot herbruikbare grondstoffen. Gerrits Recycling viert volgend jaar zijn vijftigjarig bestaan. “Mijn vader is met het bedrijf begonnen en ik werk hier nu 37 jaar. In die periode is de markt totaal veranderd. Vroeger werd het schroot in containers verscheept naar China, inclusief herbruikbare reststoffen zoals plastic en glas. Tegenwoordig verwerken we hier alles zelf op ons terrein. Stapje voor stapje hebben we ons ontwikkeld van schroothandelaar naar grondstofproducent.”

HET ROER OM
Nog voordat begrippen als circulaire economie en duurzaamheid in de mode raakten, gaf Gerrits daar al invulling aan. “Een jaar of tien geleden hebben we het roer omgegooid. We kunnen reststromen niet naar het buitenland blijven sturen. Naast het feit dat de regels daarvoor steeds strenger werden, is ook het milieu voor mij een belangrijke motivatie. De volgende generatie moet hier ook in goede gezondheid kunnen leven.”

100% RECYCLING
Gerrits nam de recycling en verwerking zelf ter hand. Er werd geïnvesteerd in shredders en verwerkingslijnen, waarvan er nu acht staan ophet terrein in Helmond. De shredders verwerken de diverse schroot soorten snel en efficiënt. Auto’s worden bijvoorbeeld vermalen tot kleine stukjes metaal en restmateriaal. De metalen, zoals ijzer, koperen aluminium, worden gescheiden. Leendert Gerrits: “Simpel gezegd: aan de voorkant stoppen we een product in de verwerkingsmachine en aan de achterkant komt het materiaal er gescheiden uit. Om een indruk te geven: alleen al uit een auto komen zeven verschillende metalen. De metalen verhandelen we en worden hergebruikt om nieuwe producten van te maken. Ons streven is om te komen tot 100 procentrecycling. Nu zitten we op 95 à 98 procent en we werken eraan omdat percentage verder te verhogen door de techniek te verbeteren.”

VOLVO FMX 10X4-KIPPER
Gerrits Recycling nam recent een Volvo FMX 10x4-kipper met een laadvermogen van 55 ton op in de vloot. Deze zware mijntruck is geleverd door BAS Mining Trucks en werd voorheen ingezet als BAS Mining demotruck op verschillende mijnsites in Europa. “Deze kipper zetten we alleen in op het terrein in Helmond. De metalen die uit de shredders komen, worden gescheiden en vervolgens op de kipper geladen. De kipper rijdt over een weegplatform en dumpt het materiaal daarna in verschillende bunkers. Op deze manier weten we precies hoeveel ton we op voorraad hebben.” Leendert Gerrits is enthousiast over de nieuwe aanwinst. “Ik kan hem nu al niet meer missen. Het is een supervoertuig om mee te werken. We kunnen er zonder probleem 55 ton mee vervoeren. We waren op zoek naar iets anders ter vervanging van twee kleinere kippers en in gesprek met BAS kwam deze optie ter sprake. We hebben hem eerst hier getest, maar we waren er zo uit. Deze truck past perfect in ons plaatje.”

GROEI IN WAGENPARK
De groei van Gerrits Recycling komt ook duidelijk naar voren in het wagenpark. De vloot telt nu twintig Volvo-trucks, waarvan er maar liefst vijftien de afgelopen anderhalf jaar zijn geleverd. In deze periode zijn stapsgewijs zeven Volvo FH 460 4x2-trekkers inclusief vijf nieuwe Ferro-opleggers, drie Volvo’s FH 460 6x2 met haakarmsysteem, twee Volvo’s FH 500 8x2 met kabelsysteem en twee Volvo’s FH 500 8x2 met haakarmsysteem in gebruik genomen. De trucks worden ingezet voor de aanvoer van materiaal en distributie van grondstoffen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Bijzonder is ook een Volvo FH 500 8x2-containerwagen met een ingenieus kabelsysteem, waarmee een zeecontainer verticaal kan worden gezet waardoor deze door grote kranen van boven kan worden beladen.

ALLES IN HUIS
"In het verleden hadden we een gemengd wagenpark, totdat ik via BAS Truck Center een keer een Volvo-bakwagen kocht", vertelt Leendert Gerrits. "Die scoorde zeer gunstig qua brandstofverbruik en onderhoudskosten. Nadien zijn we volledig overgestapt op Volvo-trucks. Bij de keuze voor Volvo-trucks speelt ook de kwaliteit van BAS Truck Center een belangrijke rol. Het is een groot voordeel dat ze alles in huis hebben."

OVER GERRITS RECYCLING
Gerrits Recycling is gespecialiseerd in het scheiden van ferro en non-ferrometalen en het terugwinnen van restmaterialen. Het bedrijf heeft vestigingen in Helmond, Den Bosch en Venlo en telt 80 gespecialiseerde medewerkers. De non-ferromix die bij shredders vrijkomt uit onder meer autowrakken en witgoed, wordt op milieuvriendelijke wijze volledig gescheiden en vervolgens geleverd aan partijen die deze grondstoffen gebruiken om nieuwe producten van te vervaardigen. De kwaliteit van Gerrits Recycling wordt bevestigd met diverse keurmerken. Zo heeft het bedrijf het MRF-Keurmerk van de brancheorganisatie, dat een garantie is voor professionaliteit en kwaliteit. Gerrits Recycling is ook aangesloten bij de ARN, de recyclingexpert in de mobiliteitsbranche.

Lees meer artikelen in BASTA 40