Volvo FH

 

Volvo FH

 

De nieuwe Volvo FH-serie

Deze truck is helemaal ontworpen met het oog op de chauffeur en voorzien van allerlei baanbrekende functies voor winstgevende transporten. Kilometer na kilometer. Jaar na jaar. Of u nu truckchauffeur bent, transporteur of beide, deze truck zult u zeker waarderen. Ontdek alle belangrijke voorzieningen en hoe u daarvan kunt profiteren.

 

 

Telematic Gateway

Met de nieuwe telematicagateway maakt de Volvo FH overal ter wereld contact met de werkplaats. Dit betekent dat de werkplaats veel proactiever kan werken en op afstand de conditie van de essentiële onderdelen van de truck in de gaten kan houden. Het onderhoudsschema kan worden aangepast aan de werkelijke status en aan uw werkzaamheden.

 

 

Work Remote

De Work Remote bespaart tijd bij het laden, en onthoudt tot vijf laadperrons. Daarnaast regelt u met deze multifunctionele afstandsbediening handmatig de luchtvering, terwijl u ongehinderd rondom de truck loopt. U kunt ook het motortoerental aanpassen en de instelling van het toerental opslaan zodat u dit snel weer kunt oproepen.

 

Beschikt de truck over werklampen, zwaailichten of specifieke lampen van de carrosseriebouwer? Gebruik de afstandsbediening om deze in of uit te schakelen. Afhankelijk van de opbouw kunt u diverse andere functies regelen. Alle functies zijn eenvoudig toegankelijk via de menu´s en hebben dezelfde pictogrammen als de knoppen op het dashboard.

 

 

Meer informatie? 

Neem voor meer informatie contact op met uw BAS vestiging. Samen met u bepalen we welke specificaties het beste aansluiten op uw transportbehoeften.

 

FH Light Concept
U wilt een truck met een maximaal laadvermogen. Daarom heeft onze FH Light Concept truck een geoptimaliseerd gewicht vanaf 6.500 kg. U kunt hierdoor meer lading vervoeren en nog steeds rijden in een veilige, comfortabele en ergonomische Volvo-truck.


6.500 kg. – Met behoud van de hoge kwaliteit
Onze Light Concept trucks hebben het ideale gewicht (6.500 kg) voor bulk- en tanktransporten. De trucks hebben de meest strenge duurzaamheidstesten ondergaan en bieden alles wat nodig is voor zware en veeleisende inzetgebieden. Ondanks dat we alles in het werk hebben gesteld om het gewicht te reduceren, zijn onze trucks nog steeds 100% Volvo. Veiligheid, comfort, ergonomie en kwaliteit zijn uiterst belangrijk, hier hebben we niet op bespaard. Dit onderscheidt Volvo van andere truckmerken.

Download hier de brochure van de FH Light Concept Truck

 

FH Fuel Concept

Onze Fuel Concept trucks zijn ontworpen om zo zuinig mogelijk te rijden en voorzien van brandstofbesparende functies, zoals het Airflowpakket (- 9%), I-Shift (bespaart 7% vergeleken met een handmatig geschakelde versnellingsbak) en de intelligente cruise control, I-Cruise. En u bespaart tot 10% brandstof dankzij de nieuwe combinatie van I-See (deze functie maakt gebruik van centraal opgeslagen GPS-data om zo efficiënt mogelijk te schakelen in heuvel- en bergachtig terrein) en I-Torque. Deze aandrijflijn met een narrow band motor levert een hoog koppel bij lagere toerentallen, wat resulteert in structureel lager brandstofverbruik, lager geluidsniveau en kortere schakeltijden.

 

 

Minder brandstof, meer winst
Brandstof kan 35% of meer van uw kosten vertegenwoordigen en daarom is elke brandstofbesparende stap meer dan welkom. In de afgelopen 20 jaar zijn we erin geslaagd het brandstofverbruik van onze trucks met 20% te verlagen, maar we zijn nog niet klaar. Wij zullen er altijd voor zorgen dat we de nieuwste technologie en de beste ondersteunende diensten aanbieden; allemaal om u te helpen nog meer brandstof te besparen, kosten laag te houden en een nog winstgevender bedrijf te leiden.

 

Download hier de brochure van de FH Fuel Concept Truck

 

Performance Edition Volvo FH

Volvo Trucks introduceert nu de Volvo FH Performance Edition: een truck waarmee alle sterke punten van de Volvo FH worden onderstreept. Zo is het voertuig voorzien van verschillende innovaties als Volvo Dynamic Steering, I-See, I-ParkCool en I-Shift Dual Clutch.

 

“Wij ontvangen van onze klanten veel positieve feedback op de prestaties van de Volvo FH. De truck presteert goed op brandstofverbruik, gemiddelde snelheid, veiligheid en rijcomfort. Met de Volvo FH Performance Edition willen we deze sterke kanten onderstrepen”, verklaart Jan Fijnaut, Director Commercial Trucks bij Volvo Trucks Nederland.

 

De Volvo FH Performance Edition is uitgerust met verschillende innovaties waaronder Volvo Dynamic Steering, I-See, I-ParkCool en I-Shift Dual Clutch. Het uiterlijk van de Performance Edition truck heeft een Zweedse twist en is opvallend. De cabine heeft de kleur Performance Blue wat wordt gecombineerd met pianolak zwart. Het interieur is exclusief en opvallend met oog voor detail.

 

De focus van de Volvo FH Performance Edition ligt niet alleen op een laag brandstofverbruik en een in het oog springend uiterlijk, maar voornamelijk op de totale performance van de truck. “Het maximumkoppel van een Volvo FH is beschikbaar over een zeer breed toerengebied. De truck biedt een zeer snelle acceleratie, uitstekende trekkracht, comfortabele rijeigenschappen bij een lage snelheid en rijdt zuinig en aangenaam bij kruissnelheid. De Volvo FH Performance Edition is eigenlijk de perfecte combinatie van prestaties, chauffeurscomfort, veiligheid en brandstofefficiency”, besluit Jan Fijnaut.

 

Specificaties Volvo FH Performance Edition

 • Volvo FH 4x2 trekker met 540 pk
 • Luchtgeveerde 8-tons vooras
 • XL Cabine met Driver Deluxe pakket voor dubbele bemanning
 • Visibility Pro pakket met onder andere dynamische Xenon verlichting en statische bochtverlichting
 • Forward Collision Warning met noodremfunctie is een geavanceerd remsysteem dat een voortijdige waarschuwing voor botsingen geeft en het voertuig bij geen reactie tot stilstand brengt om zware ongevallen door onoplettendheid te voorkomen
 • Volvo Dynamic Steering combineert conventionele hydraulische stuurkracht met een elektronisch aangestuurde elektromotor die is gemonteerd op de stuurinrichting. Het resultaat is precisiesturing, waardoor de werkomgeving van de chauffeur veiliger, comfortabeler en prettiger wordt.
 • I-See gebruikt de kinetische energie om de truck aan te drijven en werkt als een automatische piloot die het schakelen overneemt en optimaal gebruik maakt van de hellingen om zo tot 5% brandstof te besparen.
 • I-Shift Dual Clutch is de eerste versnellingsbak op de markt met een dubbel koppelingssysteem voor zware trucks. Dankzij deze nieuwe manier van schakelen zonder vermogensverlies, blijft het koppel optimaal en verliest de truck geen snelheid tijdens het schakelen. Voor de chauffeur is het resultaat meer comfort en een efficiënt weggedrag.
 • I-ParkCool is een af fabriek geïnstalleerde en in de cabine geïntegreerde standkoeling. I-ParkCool werkt zo efficiënt dat de koeling alleen korte perioden hoeft te lopen. Met 1000W aan koelcapaciteit handhaaft I-ParkCool de hele nacht een gelijkmatige en comfortabele temperatuur, zonder de kans op een lege accu.

 

Cabine-interieur

Door de rechtopstaande A-stijl is de cabine ruimer dan ooit tevoren. En elk stukje extra ruimte is besteed aan het verbeteren van het comfort voor de chauffeur, vanaf het moment dat u achter het stuur plaats neemt tot het moment dat u wakker wordt in het bed. Zodat u morgen ook goed uw werk kunt doen.

 

 

Volledige stahoogte
Tot 14 cm hoger dan de eerdere Volvo FH-cabines. Tenzij u een profbasketballer bent, heeft u meer dan voldoende hoofdruimte. 222 cm in de grootste cabine, de Globetrotter XL.

 

 

I-ParkCool
Uitstekende koelcapaciteit, zonder dat dit ten koste gaat van de ruimte in de cabine of de aerodynamica. I-ParkCool is de gloednieuwe geïntegreerde standkoeling waarmee u ´s nachts goed slaapt en overdag brandstof bespaart.

 • Superieure koelcapaciteit, tot 2500 W
 • Neemt geen extra cabineruimte in 
 • Geen apparatuur op het dak die nadelig is voor de aerodynamica
 • In de fabriek geïnstalleerd en geïntegreerd met het klimaatsysteem
 • 20 db stiller dan vergelijkbare airco´s

 

 

Eén kubieke meter extra ruimte
De cabines doen erg ruim aan. En dat zijn ze ook. In de Globetrotter XL-cabine zorgen de rechte A-stijlen, de lagere motortunnel en het verhoogde dak voor een hele kubieke meter, ofwel 12%, extra ruimte.

 

 

Verstelbaar stuur met verstelbare stuurkolom
Het volledig verstelbare stuur met een 20° verstelbare stuurkolom zorgt voor comfortabel rijden. Het stuur klapt weg om het in- of uitstappen te vergemakkelijken. Dit wordt eenvoudig geregeld via een pedaal.

 

 

En verder:

 • 300 liter opbergruimte extra
 • Nieuw, modern en ergonomisch dashboard
 • ECC met sensoren voor luchtkwaliteit
 • Breder bed
 • Electrische droogkast
 • Elektronische parkeerrem
 • Alles te bedienen vanuit bed

 

Slaapcabine

 • CAB-SLP
 • 1 bed
 • Hoogte 171 cm
 • 162 cm op motortunnel

 Globetrotter cabine

 • CAB-HSLP
 • 1 of 2 bedden
 • Hoogte 203 cm
 • 196 cm op motortunnel

Globetrotter XL cabine

 • CAB-XHSL
 • 1 of 2 bedden
 • Hoogte 222 cm
 • 211 cm op motortunnel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een prachtige plek om veilig te werken

De nieuwe cabines hebben niet alleen een geheel nieuw uiterlijk. Het zijn ook nog eens onze veiligste cabines tot nu toe. Want als het om veiligheid gaat, houden we ons bij Volvo niet alleen aan de wettelijke vereisten. We gaan verder.

 

 

Slagen voor de zwaarste veiligheidstest ter wereld.
Mocht zich een ongeval voordoen, dan bent u goed beveiligd. Onze sterkste cabines ooit zijn onderworpen aan de unieke Zweedse crashtest. Dit zijn de strengste testen ter wereld die zijn ontworpen om de krachten van veelvoorkomende ongevallen na te bootsen. De testen geven aan dat u een goede kans heeft om te overleven als de truck kantelt of met 80 km/u op een stilstaand object botst.

 

 

 

 

Nieuwe FUPS. Spaart levens ook bij hogere snelheden.
Volvo was de eerste fabrikant die een onderrijbeveiliging introduceerde, lang voordat dit verplicht werd. Met de nieuwe FUPS gaan we opnieuw verder dan de wettelijke vereisten om de levens van andere weggebruikers te redden. En om truckchauffeurs vreselijke trauma´s te besparen. Het systeem werkt nu ook bij hogere snelheden. Als zich een botsing voordoet, kan de voorkant 30 cm worden ingedrukt (vergeleken met voorheen 10 cm).

 

Intelligent rijden. Eenvoudig schakelen met I-Shift.
Rijden met I-Shift is een waar genot. Zonder het koppelingspedaal kunt u veilig ontspannen en u op de andere twee pedalen concentreren. I-Shift maakt gebruik van ingebouwde intelligentie om in elke situatie snel en automatisch de juiste versnelling te kiezen. De software staat garant voor een schakelgedrag waar zelfs de beste chauffeurs niet aan kunnen tippen. Maar als u zelf meer te zeggen wilt hebben, dan kan dat. Met de knoppen op de keuzehendel kunt u ook handmatig schakelen.

 

 

Zo werkt het.
Het lijkt misschien vreemd. Onder de oppervlakte van I-Shift, het boegbeeld van moderne transmissies, schuilt een ouderwetse ongesynchroniseerde handgeschakelde versnellingsbak. (Vandaar de compacte vormgeving en de lage interne verliezen.) Maar uiteraard omvat I-Shift veel meer dan dat. Het geheim zit in de intelligente elektronische regeleenheid. Deze regelt het pneumatische systeem dat de koppeling bedient en voor het schakelen zorgt. Doordat constant informatie wordt ontvangen, zoals over de snelheid van het voertuig, de acceleratie, het gewicht, de hellingshoek en het vereiste koppel, kan elke schakeling met extreme precisie worden uitgevoerd. De intelligente elektronische regeleenheid communiceert bovendien met de motor, die op zijn beurt het toerental en het motorremeffect aanpast voor snel en soepel schakelen.

 

 

Bespaar brandstof met I-Shift. The money will roll right in.
I-Shift is ontworpen om brandstof te besparen. Allereerst zijn de interne energieverliezen erg laag - lager zelfs dan bij de handgeschakelde versnellingsbakken. Maar de elektronica maakt pas echt het verschil. Bij het rijden in de Economy-modus wordt elke schakeling exact getimed om de motor met het meest efficiënte toerental te laten draaien. En dan hebben we nog I-Roll. Een unieke functie die er bij afdalingen voor zorgt dat de motor automatisch wordt ontkoppeld om gebruik te maken van de bewegingsenergie van de truck in plaats van brandstof. Het resultaat? Tot 2% lager brandstofverbruik.

 


I-Shift Dual Clutch

I-Shift Dual Clutch is de eerste versnellingsbak op de markt met een dubbel koppelingssysteem voor zware trucks. Dankzij deze nieuwe manier van schakelen zonder vermogensverlies, blijft het koppel optimaal en verliest de truck geen snelheid tijdens het schakelen. Voor de chauffeur is het resultaat meer comfort en efficiënt weggedrag. De versnellingsbak bestaat uit twee prise-assen en een dubbele koppeling. Dit betekent dat de twee versnellingen tegelijkertijd kunnen worden gekozen. De koppeling bepaalt welke versnelling actief is. I-Shift Dual Clutch is gebaseerd op I-Shift, maar de voorste helft van de versnellingsbak is opnieuw ingedeeld met geheel nieuwe onderdelen.
 

“Bij het rijden lijkt het of je toegang hebt tot twee versnellingsbakken. Wanneer een bepaalde versnelling is gekozen op de ene versnellingsbak, wordt de volgende al voorbereid op de andere. Dankzij de dubbele koppeling vindt schakelen plaats zonder onderbreking in het geleverde vermogen. Het gevolg is dat het motorkoppel in stand blijft en het rijcomfort aanzienlijk toeneemt”, zegt Astrid Drewsen, productmanager aandrijflijnen bij Volvo Trucks.

 

 

Efficiënter rijden en verhoogd chauffeurscomfort

I-Shift Dual Clutch is met name efficiënt in omstandigheden waar veel moet worden geschakeld, zoals op hellingen en wegen met veel bochten, of bij het rijden in steden met veel rotondes en verkeerslichten. I-Shift Dual Clutch zal ook een grote verandering betekenen bij transporten met bewegende of vloeibare ladingen, zoals bij het vervoer van dieren en tankerladingen. Door het nauwelijks merkbare schakelen worden minder bewegingen in de lading zelf veroorzaakt. Dankzij de efficiënte krachtoverbrenging van het I-Shift Dual Clutch-systeem komen trucks minder snel vast te zitten op gladde of oneffen wegen, zoals bij het vervoeren van hout in de bossen. Behalve efficiënt rijden betekent het soepele schakelen ook dat het in de cabine stiller is. I-Shift Dual Clutch is leverbaar voor Volvo FH met Euro 6 D13-motoren en 460, 500 en 540 pk.

 

 

Feiten I-Shift Dual Clutch

 • I-Shift Dual Clutch is gebaseerd op de I-Shift-versnellingsbak. Ondanks de vele nieuwe onderdelen is de nieuwe versnellingsbak slechts 12 cm langer dan een normale I-Shift.
 • Het schakelen met I-Shift Dual Clutch gebeurt zonder onderbreking in de vermogensoverdracht. In situaties waar het beter is om een aantal versnellingen over te slaan, wordt geschakeld als met een normale I-Shift.
 • I-Shift Dual Clutch kan in elke versnelling schakelen zonder vermogensverlies, met uitzondering van de range-wisselingen, die plaatsvinden bij het schakelen van de zesde  naar de zevende versnelling.
 • Door het soepele en flexibele schakelen treedt er minder snel slijtage op aan de aandrijflijn en de rest van het voertuig.
 • Het brandstofverbruik met I-Shift Dual Clutch is hetzelfde als met de normale I‑Shift.
 • I-Shift Dual Clutch is leverbaar voor de nieuwe Volvo FH als alternatief voor I‑Shift en handmatige versnellingsbak.I-Shift met kruipversnelling

De nieuwe uitvoering van Volvo Trucks I-Shift maakt het mogelijk om tot twee nieuwe kruipversnellingen toe te voegen. Dit betekent onder andere dat de truck kan wegrijden vanuit stilstand en een treingewicht tot wel 325 ton kan transporteren. Met de nieuwe kruipversnellingen kan de truck rijden met hele lage snelheden van slechts 0,5-2 km/u. Dit helpt enorm bij nauwkeurige manoeuvres zoals in de bouw en bij onderhoudswerkzaamheden. De versnellingsbak is beschikbaar als een directe aandrijving of als een versnellingsbak met overdrive met één of twee kruipversnellingen. Ook kunnen  er twee kruipversnellingen voor achteruit worden gespecificeerd.
 

 

Onthoudt u uw route? I-See ook.
I-See gaat letterlijk nog een stap verder met de intelligentie van I-Shift. Deze revolutionaire softwarevoorziening maakt gebruik van het geïntegreerde GPS om de reeds gereden wegen te onthouden. Op die manier kan I-Shift niet alleen de op dat moment beste versnelling kiezen, maar zich ook al voorbereiden op wat nog komen gaat. Alsof er een ervaren copiloot naast u zit, die elk gedeelte van de weg uit zijn hoofd kent. I-See levert een extra brandstofbesparing tot 5% op (wanneer I-Cruise de hele tijd is ingeschakeld).

 

 

 

 

1. Voor de helling: van start gaan.
Wanneer I-See weet dat een helling nadert, verhoogt het de snelheid tot aan de maximumsnelheid om meer vaart te krijgen. De truck kan langer in een hogere versnelling blijven rijden.                      


2. Op de helling: terugschakelen zoveel mogelijk vermijden.
Bij een beklimming gebruikt I-See de opgeslagen kennis om onnodig terugschakelen tot aan de top te vermijden. U benadert de top soepel zonder brandstof te verspillen in een lagere versnelling.


3. Op de top: rustig rijden.
Zodra u een afdaling nadert, zorgt I-See ervoor dat de truck niet onnodig accelereert.                                                                                                                                                                                                                                                                

4. Voor de afdaling: blijven rollen.
Net voor de afdaling wordt de aandrijflijn tijdelijk ontkoppeld waardoor de truck kan rollen. Dit bespaart energie en beperkt het aantal remingrepen tot een minimum.


5. Tijdens de afdaling: op tijd remmen.
I-See weet wanneer de afdaling eindigt. Zo kan I-See, terwijl de snelheid heuvelafwaarts toeneemt, de motorrem tijdig en geleidelijk bedienen - in plaats van abrupt aan het eind - om zich voor te bereiden op het volgende weggedeelte.


6. Onder aan de afdaling: een beetje extra schwung.
Wanneer een afdaling direct wordt gevolgd door een helling, komt I-See pas echt tot zijn recht. I-See laat de truck rollen om vaart te maken en met minder moeite de heuvel te beklimmen.

 

Achteras

Er zijn twee types reductie beschikbaar voor de achteras van de nieuwe Volvo FH serie:

 • Enkele reductie (maximaal toelaatbaar treingewicht: 44–70 ton)
 • Naafreductie (maximaal toelaatbaar treingewicht: 70–120 ton)

 

 

Motoren

Zuinig. Krachtig koppel. Betrouwbaar. Dit zijn de kenmerken van de Volvo-dieselmotoren. Het assortiment bestaat uit:

 • D13K, 13-liter met 420, 460, 500 of 540 pk (Euro 6)

 

 

De koppelkromme van Volvo. U voelt het in het pedaal.
Een uitstekend koppel bij lage toerentallen. Het maximumkoppel is beschikbaar over een zeer breed toerengebied. Maximumkoppel ontmoet maximumvermogen. De toonaangevende rol van Volvo op het gebied van de dieselmotortechnologie is duidelijk zichtbaar zodra u de motor curves met elkaar gaat vergelijken. U merkt het aan de snelle acceleratie, de uitstekende trekkracht, de comfortabele rijeigenschappen bij een lage snelheid en niet in de laatste plaats aan het zuinige en aangename rijden bij kruissnelheid.

 

 

Geïntegreerde brandstofefficiency.
De verticale, centraal geplaatste pompverstuivers. De geoptimaliseerde verbrandingskamer geometrie. De snelle en nauwkeurige EMS-geregelde inspuiting. De hoge gasvullingsgraad. Zo kunnen we nog wel even doorgaan met het noemen van factoren die ervoor zorgen dat de motoren van Volvo nagenoeg onverslaanbaar zijn als het gaat om brandstofefficiency. Dit heeft een gunstig effect op uw eindresultaat. En op het milieu.

 

 

Als het om Euro 6 gaat, is geen nieuws goed nieuws.
Het verlagen van de NOₓ-uitstoot met bijna 80% en het halveren van de deeltjesuitstoot is een grote uitdaging. Vooral als u geen concessies wilt doen aan de prestaties van de motor. Maar we zijn erin geslaagd. Onze reeks Euro 6-motoren biedt dezelfde rijeigenschappen en betrouwbaarheid als onze alom gewaardeerde Euro 5-motoren deden. En het brandstofverbruik is nagenoeg hetzelfde.

Milieuvriendelijk

Bij Volvo Trucks erkennen we dat Volvo deel uitmaakt van het milieuprobleem. Maar we geloven ook dat Volvo deel uitmaakt van de oplossing. Sinds het begin van de jaren negentig is zorg voor het milieu een van onze drie kernwaarden. Wanneer u een Volvo FH koopt, kiest u ook onze aanpak voor duurzaamheid gedurende de levenscyclus van de truck, van de assemblagelijn tot aan de recycling van onderdelen.

 

 

Geproduceerd in een CO2-neutrale fabriek
Uw nieuwe Volvo FH is gebouwd bijna zonder het milieu te belasten met CO2-uitstoot. Hoe kunnen we dat beweren? Vijf jaar geleden was Volvo Trucks de eerste vrachtwagenfabrikant ter wereld met een CO2-neutrale fabriek. Momenteel zijn diverse van onze fabrieken CO2-neutraal. Ook streven al onze fabrieken naar het gebruiken van hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind, water en biomassa in plaats van fossiele brandstoffen. Alles bij elkaar zorgt Volvo Trucks dat de geboorte van uw truck zo groen mogelijk wordt.

 

 

Bewust rijden erg belangrijk
Als het gaat om het terugdringen van de uitstoot, is het een feit dat ruwweg 90% van de milieu-impact van een dieseltruck plaatsvindt tijdens het werkzame leven van de truck. Dat is de harde waarheid. Het goede nieuws is dat Volvo Trucks u op allerlei manieren kan helpen om de gevolgen te beperken. En aangezien het dan meestal gaat om het besparen van brandstof, is dit ook nog lonend. Neem contact op met uw lokale dealer voor meer informatie over hoe u zuiniger kunt rijden met uw nieuwe Volvo FH.

 

 

Volvo Trucks gaat verder
90% van uw nieuwe Volvo FH kan worden hergebruikt. Dit is mogelijk omdat Volvo Trucks de verschillende onderdelen labelt zodat ze eenvoudig kunnen worden herkend en ontmanteld. Om te zorgen dat uw nieuwe Volvo FH kan worden gerecycled en opnieuw gebruikt, renoveert Volvo Trucks ook gebruikte onderdelen, geven we handboeken voor ontmantelen uit en bieden we in een aantal landen ontmantelingsfaciliteiten.

 

In één woord: dynamisch
De rijeigenschappen van de Volvo FH zijn buitengewoon. Vrijwel elk onderdeel van de truck is ontworpen voor een stabiel gevoel en een precieze besturing. En dan is er nog de onafhankelijke voorwielophanging, waardoor het weggedrag op een geheel nieuw niveau komt. Bovendien is het chassis zeer geschikt voor allerlei soorten opbouw, wat tijd bespaart bij de carrosseriebouwer. Maatwerk is eenvoudig dankzij een veelheid aan opties.

 

 

Chassishoogten, bij benadering

 • X-Low (trekker): 810 mm
 • Laag: 850 mm
 • Medium: 900 mm
 • Hoog: 1,000 mm

 

 

Wielbasis

 • Trekker: 2,850 tot 4,100 mm
 • Bakwagen: 3,200 tot 6,700 mm

 

Remmen

Volvo EBS-schijfremmen (Electronically controlled Brake System) zijn leverbaar met de programmapakketten STD en MED voor bakwagens en trekkers. ESP is leverbaar voor trekkers en bakwagens met 4×2-, 6×2- en 6×4-aandrijving. Op deze manier kan Volvo ESP voor nagenoeg alle ADR-toepassingen en EMS-combinaties aanbieden. Het remmenassortiment van Volvo omvat verder de trommelremmen met Z-nok met ABS (antiblokkeerremsysteem).
 

 

EBS Medium

 • EBS-statusmonitor: Controle van de EBS-status via het elektronische systeem van het voertuig (TEA2+) en VCADS Pro.
 • Hulp bij het wegrijden op hellingen: De remmen worden pas losgelaten wanneer er voldoende motorkoppel is opgebouwd om de truck soepel in beweging te zetten.
 • Remslijtage analyse: Waarschuwing bij remvoeringslijtage - berekent het aantal kilometers dat de remvoering nog meegaat. Automatisch
 • Automatisch loszetten van parkeerrem: De parkeerrem wordt losgezet zodra de chauffeur het gaspedaal intrapt en een versnelling wordt gekozen (alleen I-Shift-versnellingsbak).
 • Activering van parkeerrem op aanhanger: De parkeerrem wordt automatisch ook bij de aanhanger geactiveerd.

 

 

Aanvullende opties

 • Stretch Brake: Hiermee kan de chauffeur de aanhanger pulserend laten afremmen. De rem wordt dan automatisch geactiveerd en de kans op scharen wordt tot een minimum gereduceerd. Alleen voor bakwagen.
 • ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma): Het remstabilisatiesysteem remt elk wiel afzonderlijk af en zorgt hierdoor voor stabiliteit voor de complete voertuigcombinatie en gaat scharen, kantelen en slingeren van de aanhanger tegen. ESP voldoet aan de wetgeving met betrekking tot de elektronische voertuigstabiliteitsregeling.
 • Noodremlicht: Bij een noodstop bij snelheden boven 50 km/u knipperen de remlichten vier keer per seconde.
 • Hydraulische retarder: Op de versnellingsbak gemonteerde compact retarder met een maximaal remvermogen van 440 kW.

 

Vering

De elektronisch geregelde luchtvering (ECS) verhoogt het rijcomfort en draagt bij aan een veilig transport van de lading. ECS4 is de nieuwste versie en biedt nog meer mogelijkheden, met de afstandsbediening als opvallendste voorbeeld. U heeft nu alles perfect onder controle, ongeacht of u achter het stuur zit of rondom de truck loopt.

 

 

5 laadniveaus. 3 rijniveaus. U bepaalt.

ECS bestaat uit vier balgen per as (twee voor voorloopassen), waarmee het chassis vrijwel evenwijdig hoger kan worden gezet. U kunt eenvoudig de gewenste hoogte instellen. Er kunnen vijf verschillende laadhoogtes worden ingesteld. Handig wanneer u bij een laadvloer komt die u al kent. U kunt ook kiezen uit één vooraf ingesteld rijniveau en twee door uzelf aan te passen rijniveaus, voor een betere bodemvrijheid of een betere aerodynamica.

 

 

Het chassis stabiel houden. En de lading op zijn plek.

ECS houdt het chassisniveau constant, ongeacht de verdeling van de lading. Het voorkomt kantelen naar de zijkant en zorgt ervoor dat de truck altijd in balans is. Met de afstandsbediening kunt u ook het hellen naar de zijkant handmatig compenseren.

 

 

Aslastindicator. Nauwkeurig en overzichtelijk.

Intuïtieve menu´s en displays laten u precies zien hoe de belasting over het voertuig is verdeeld. Gewichten, asbelastingen en tandemstel belastingen worden afzonderlijk vermeld, zodat u gemakkelijk kunt controleren of deze binnen de grenzen vallen. Dat geldt zowel voor de truck als voor de aanhanger. Ook de kalibratie is heel eenvoudig. U kunt zowel de truck als de aanhanger exact afstemmen voor voortdurend nauwkeurige metingen.

 

 

Onafhankelijke wielophanging

Bij personenwagens is onafhankelijke voorwielophanging gebruikelijk. De Volvo FH is de eerste in serie geproduceerde zware truck ooit die leverbaar is met onafhankelijke voorwielophanging. De voordelen voor het weggedrag zijn enorm:

 1. De truck blijft perfect op koers. Elke oneffenheid wordt afzonderlijk geabsorbeerd door de voorwielen die als lijm aan de weg kleven. U kunt zelfs door kuilen en over hobbels rijden zonder dat u het merkt.
 2. De onafhankelijke voorwielophanging zorgt ervoor dat de Volvo FH de bochten haarscherp neemt. Dankzij de nauwkeurige besturing en met beide wielen stevig op de grond vergeet u dat u in een truck rijdt.
 3. Over de snelweg zwalken, behoort tot het verleden. Dankzij de hoge stabilisatie houdt de truck een vaste koers. U voelt zich veilig en heeft alles onder controle, zelfs bij hoge snelheden.

 

1. Bovenste draagarm, onderste draagarm
Ontwerp met boven en onder geplaatste draagarmen waardoor de wielen in verticale richting onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

 

2. Directe stuurinrichting
Hiermee heeft u direct contact met de wielen. Er is vrijwel geen speling - de truck reageert onmiddellijk op uw stuurbewegingen.

 

3. Dwarsbalken
Zorgen voor de stabilisatie, wat normaal een taak van de vooras is.

4. Luchtbalg
Absorbeert schokken en regelt de verticale beweging voor een comfortabele vering.

 

Specificaties
Onafhankelijke voorwielophanging is leverbaar voor 4x2 en 6x2 met naloop- of voorloopas (alleen trekker), asbelasting tot 8,5 ton.

 

Onafhankelijke voorwielophanging i.c.m. Volvo Dynamic Steering

De onafhankelijke voorwielophanging van Volvo Trucks (IFS, Individual Front Suspension) is nu verkrijgbaar in combinatie met Volvo Dynamic Steering. Deze nieuwe combinatie geeft chauffeurs een nog prettiger stuurgevoel en leidt tot een verdere verbetering van de rijeigenschappen. De nieuwe combinatie komt het best tot zijn recht in het internationaal transport, waar het verschil op het vlak van stabiliteit, nauwkeurigheid en controle sterk opvalt tijdens de lange werkdagen die typisch zijn voor deze sector. Bovendien is sturen bij lage snelheid lichter en vloeiender.