Volvo FM

 

Volvo FH

 

Uw chauffeurs waarderen het. Uw accountant ook.

De nieuwe FM past slimme ideeën toe om uw chauffeurs tevreden te stellen. Zoals de vederlichte besturing waardoor tonnen gewicht van vermoeide schouders vallen. Of de nieuwe Work Remote die laden en lossen veel eenvoudiger maakt.

Uw financiële afdeling zal er ook blij mee zijn. Uw bedrijf wordt namelijk groener en verbruikt minder brandstof. En als uw truck af fabriek aan uw wensen wordt aangepast, bespaart u nog meer tijd en geld.


 

De feiten:

 • Wielbasis van 3 tot 6,7 m
 • Bakwagen of trekker 
 • D11C-motor: 330, 370, 410 of 450 pk
 • D13C-motor: 420, 460 of 500 pk
 • Brandstofefficiency
 • Veiligheid
 • Diverse comfortabele cabines

 

 

TIEN SUCCESFACTOREN

DESIGN Designer Jonas Sandström legt uit hoe een vriendelijk ogende truck ons leven makkelijker kan maken. »   ASBELASTING Hoe kan uw bedrijf een extra ton aan capaciteit benutten op de nieuwe, sterkere assen? »  
     
STUURINRICHTING Volvo Dynamic Steering: “Wat I-Shift deed bij de versnellingsbak, doet dit systeem bij de stuurinrichting.” »   LAGER GEWICHT “Iedereen praat over gewichtstoename, wij raken 75 kilo kwijt.” »  
         
WEGGEDRAG Een nieuwe opstelling en een gemoderniseerde ophanging zorgen voor weggedrag als van een personenwagen. »   WERKPLEK Uw kantoor op wielen heeft nu een strak ontwerp, betere opbergmogelijkheden en meer ruimte om in te bewegen. »  
         
BRANDSTOF Lees meer over de aandrijflijnen die voldoen aan Euro 6, plus twee slimme manieren om brandstof te besparen. »   AFSTANDSBEDIENING Laden en lossen met uw vingers en geen energie verspillen aan vaak in- en uitstappen. »  
         
FLEXIBILITEIT De truck biedt talloze mogelijkheden om precies dat te zijn wat u nodig heeft. »   BESCHIKBAARHEID Een gouden belofte om uw Volvo FM bedrijfsklaar te maken, met de technologie om dat zo te houden. »  

 

 

Bent u van plan om een nieuwe Volvo FM te kopen?

Voor het kiezen van de ultieme transportoplossing voor uw bedrijf kunt u het beste een afspraak maken met iemand die betrokken is bij het hele proces van het kopen en bezitten van een Volvo-truck. Samen kunt u de specificatie opstellen, de beste financiële deal bespreken en kiezen wat de beste onderhoudsovereenkomsten zijn als uw truck eenmaal op de weg is. Neem voor meer informatie contact op met uw BAS vestiging. Samen met u bepalen we welke specificaties het beste aansluiten op uw transportbehoeften.

 

FM Light Concept

U wilt een truck met een maximaal laadvermogen. Daarom heeft onze FM Light Concept truck een geoptimaliseerd gewicht vanaf 6.200 kg. U kunt hierdoor meer lading vervoeren en nog steeds rijden in een veilige, comfortabele en ergonomische Volvo-truck.

 

 

6.200 kg. – Met behoud van de hoge kwaliteit
Onze Light Concept trucks hebben het ideale gewicht (6.200 kg) voor bulk- en tanktransporten. De trucks hebben de meest strenge duurzaamheidstesten ondergaan en bieden alles wat nodig is voor zware en veeleisende inzetgebieden. Ondanks dat we alles in het werk hebben gesteld om het gewicht te reduceren, zijn onze trucks nog steeds 100% Volvo. Veiligheid, comfort, ergonomie en kwaliteit zijn uiterst belangrijk, hier hebben we niet op bespaard. Dit onderscheidt Volvo van andere truckmerken.

 

Download hier de brochure van de FM Light Concept Truck

 

FM Fuel Concept

Onze Fuel Concept trucks zijn ontworpen om zo zuinig mogelijk te rijden en voorzien van brandstof- besparende functies, zoals het Airflow-pakket (- 9%), I-Shift (bespaart 7% vergeleken met een handmatig geschakelde versnellingsbak) en de intelligente cruise control, I-Cruise. En u bespaart tot 5% brandstof dankzij I-See (deze functie maakt gebruik van centraal opgeslagen GPS-data om zo efficiënt mogelijk te schakelen in heuvel- en bergachtig terrein).

 

 

Minder brandstof, meer winst
Brandstof kan 35% of meer van uw totale kosten vertegenwoordigen en daarom is elke brandstofbesparende stap meer dan welkom. In de afgelopen 20 jaar zijn we erin geslaagd het brandstofverbruik van onze trucks met 20% te verlagen, maar we zijn nog niet klaar. Wij zullen er altijd voor zorgen dat we de nieuwste technologie en de beste ondersteunende diensten aanbieden; allemaal om u te helpen nog meer brandstof te besparen, kosten laag te houden en een nog winstgevender bedrijf te leiden.

 

Download hier de brochure van de FM Fuel Concept Truck

 

De nieuwe Volvo FM heeft onmiskenbaar een volledig nieuwe buitenkant. Maar het is de binnenkant die telt. Tenminste voor de chauffeur. En u zult niet teleurgesteld zijn. Kom binnen en u ziet een moderne chauffeursomgeving met meer voorzieningen dan ooit.

Er zijn 5 verschillende cabines, van de veelzijdige dagcabine tot de grote Globetrotter LXL.

 

 

Keuze uit meer dan 850 kleuren. Helemaal groen.
Wist u dat u uw Volvo-cabine in welhaast elke kleur kunt bestellen? U bespaart tijd en geld doordat u niet naar een afzonderlijke spuiterij hoeft. In onze milieuvriendelijke spuiterij kunt u kiezen uit 850 verschillende kleuren. Zoek uw favoriete cabinekleur in de online kleurenkiezer.

 

 

Welkom op een moderne werkplek.

Het interieur van de nieuwe Volvo FM is ontworpen rondom de chauffeur. De volledig instelbare stoelen en het kantelbare stuurwiel gaan samen met een innovatief dashboard met allerlei slimme elektronische voorzieningen en alle knoppen en schakelaars zijn binnen handbereik. En wanneer de werkdag is afgelopen, bieden de slaap- en de Globetrotter-cabine voldoende ruimte voor ontspanning en een comfortabele nachtrust.

 

 

Dagcabine

 • FM-DAY
 • Ergonomisch
 • Hoogte 157 cm
 • 114 cm op motortunnel

Slaapcabine

 • FM-SLP
 • 1 of 2 bedden
 • Hoogte 157 cm
 • 114 cm op motortunnel

Lage slaapcabine

 • FM-LSLP
 • Extra opbergruimte
 • Hoogte 147 cm
 • 104 cm op motortunnel

 

 

 

 

 

 

 

 

Globetrotter cabine

 • FM-HSLP
 • 1 of 2 bedden
 • Hoogte 196 cm
 • 153 cm op motortunnel

Globetrotter LXL cabine

 • FM-XHSL
 • 1 of 2 bedden
 • Hoogte 210 cm
 • 167 cm op motortunnel

 

 

 

 

 

 

 

 

 
                                    

 

 

En net zo veilig als u verwacht.
Veiligheid is een van onze kernwaarden en we spannen ons extra in om onze trucks zo te ontwerpen dat het risico van letsel in geval van een ongeluk tot een minimum beperkt blijft. Net als alle Volvo-cabines heeft de nieuwe Volvo FM een aantal van ´s werelds zwaarste botsproeven ondergaan, met inbegrip van de Zweedse impacttest.

 

Zuinig. Krachtig koppel. En Euro 6.

Volvo-dieselmotoren staan bekend om hun optimale rijeigenschappen en lage brandstofverbruik. En de nieuwe reeks Euro 6-motoren vormt daarop geen uitzondering. Door een hoog koppel bij lage toerentallen vallen ze in de smaak bij de chauffeur en bij de eigenaar. Kies uit 11- en 13-liter motoren, met vermogens van 330 tot 500 pk. 

 

 

De Volvo FM-reeks bestaat uit:

 • D11, 11 liter met 330 tot 450 pk
 • D13, 13 liter met 420 tot 500 pk

 

 

Als het om Euro 6 gaat, is geen nieuws goed nieuws.
Het verlagen van de NOₓ-uitstoot met bijna 80% en het halveren van de deeltjesuitstoot is een grote uitdaging. Vooral als u geen concessies wilt doen aan de prestaties van de motor. Maar we zijn erin geslaagd. Onze reeks Euro 6-motoren biedt dezelfde rijeigenschappen en betrouwbaarheid als onze alom gewaardeerde Euro 5-motoren deden. En het brandstofverbruik is nagenoeg hetzelfde. 

 

I-Shift. Vergeet de versnellingsbak. Focus op rijden.

Rijden met I-Shift is een waar genot. Zonder het koppelingspedaal kunt u veilig ontspannen en u op de andere twee pedalen concentreren. I-Shift maakt gebruik van ingebouwde intelligentie om in elke situatie snel en automatisch de juiste versnelling te kiezen. De software staat garant voor een schakelgedrag waar zelfs de beste chauffeurs niet aan kunnen tippen. Maar als u zelf meer te zeggen wilt hebben, dan kan dat. Met de knoppen op de keuzehendel kunt u ook handmatig schakelen.

 

 

Een onverwachte optie. I-Shift zonder versnellingshendel.
Als u gewend bent om met I-Shift te rijden, heeft u waarschijnlijk gemerkt dat u de keuzehendel niet vaak gebruikt. Daarom biedt de nieuwe Volvo FM u nu de optie om de hendel helemaal weg te laten en deze te vervangen door vier schakelaars op het dashboard (allemaal binnen handbereik, natuurlijk). Door die waardevolle extra ruimte kunt u zich een beetje makkelijker bewegen in de cabine.

 

 

Bespaar brandstof met I-Shift.
I-Shift is ontworpen om brandstof te besparen. Allereerst zijn de interne energieverliezen erg laag - lager zelfs dan bij de handgeschakelde versnellingsbakken. Maar de elektronica maakt pas echt het verschil. Bij het rijden in de Economy-modus wordt elke schakeling exact getimed om de motor met het meest efficiënte toerental te laten draaien.

 


I-Shift met kruipversnelling

De nieuwe uitvoering van Volvo Trucks I-Shift maakt het mogelijk om tot twee nieuwe kruipversnellingen toe te voegen. Dit betekent onder andere dat de truck kan wegrijden vanuit stilstand en een treingewicht tot wel 325 ton kan transporteren. Met de nieuwe kruipversnellingen kan de truck rijden met hele lage snelheden van slechts 0,5-2 km/u. Dit helpt enorm bij nauwkeurige manoeuvres zoals in de bouw en bij onderhoudswerkzaamheden. De versnellingsbak is beschikbaar als een directe aandrijving of als een versnellingsbak met overdrive met één of twee kruipversnellingen. Ook kunnen  er twee kruipversnellingen voor achteruit worden gespecificeerd.
 


I-Roll

En dan hebben we nog I-Roll. Een unieke functie die er bij afdalingen voor zorgt dat de motor automatisch wordt ontkoppeld om gebruik te maken van de bewegingsenergie van de truck in plaats van brandstof. Het resultaat? Tot 2% lager brandstofverbruik. Niet genoeg? Voeg I-See toe.

 

 

Zo werkt het.
Het lijkt misschien vreemd. Onder de oppervlakte van I-Shift, het boegbeeld van moderne transmissies, schuilt een ouderwetse ongesynchroniseerde handgeschakelde versnellingsbak. (Vandaar de compacte vormgeving en de lage interne verliezen.) Maar uiteraard omvat I-Shift veel meer dan dat. Het geheim zit in de intelligente elektronische regeleenheid. Deze regelt het pneumatische systeem dat de koppeling bedient en voor het schakelen zorgt. Doordat constant informatie wordt ontvangen, zoals over de snelheid van het voertuig, de acceleratie, het gewicht, de hellingshoek en het vereiste koppel, kan elke schakeling met extreme precisie worden uitgevoerd. De intelligente elektronische regeleenheid communiceert bovendien met de motor, die op zijn beurt het toerental en het motorremeffect aanpast voor snel en soepel schakelen.

 

Hogere asbelastingen. Hogere marges.
Als u zwaar werk doet, hebben we goed nieuws voor u. De nieuwe Volvo FM is ontworpen voor nog hogere asbelastingen. De bladvering voor kan nu bijvoorbeeld ladingen tot 10 ton aan. Dit vergroot uw marges, en zware of ongelijkmatig verdeelde ladingen worden hierdoor makkelijker hanteerbaar.

 

 

Kampioen zwaargewicht

Het toegenomen laadvermogen varieert, maar veel assen kunnen nu een ton extra of meer aan. Dit biedt mogelijkheden voor grotere opdrachten en efficiënter laden en lossen. Samen met de lage chassishoogten zorgen sterkere assen dat de transporteur grotere, omvangrijkere en zwaardere vrachten kan vervoeren. Ook is het makkelijker om binnen de grenzen van de wet te blijven.

 

 

Technici leggen uit hoe sterkere assen uw winstgevenheid kunnen verhogen

 

Ontwikkeld voor chauffeurs en carrosseriebouwers

Veelzijdig en een eenvoudige opbouw: twee van de meeste gewaardeerde voorzieningen van de Volvo FM. Het gaat allemaal om het chassis, dat zo is ontworpen dat de carrosseriebouwer snel en eenvoudig te werk kan gaan. De dynamische chassiskenmerken bepalen ook de rijeigenschappen van de truck. Op de nieuwe Volvo FM zijn ze beter dan ooit.
 

 

Chassisuitvoering

De Volvo FM kan worden geconfigureerd voor de meest uiteenlopende transporttaken. Het chassis is leverbaar in verschillende hoogtes en met verschillende veersystemen, remsystemen en diverse randapparatuur. Er is dus gegarandeerd altijd een configuratie voor alle rijomstandigheden, of het nu gaat om bulktransport over snelwegen of het transport van opbouwonderdelen, waarbij specifiekere eisen aan het chassis worden gesteld.

 

 

Chassishoogten, bij benadering

 • X-Low (trekker): 810 mm
 • Low: 850 mm
 • Med: 900 mm
 • High: 1000 mm
   

 

Wielbases

 • Trekker: 2,850 tot 4,100 mm
 • Bakwagen: 3,200 tot 6,700 mm
   

 

Geef de carrosseriebouwer een voorsprong.

Volvo is altijd al populair geweest onder carrosseriebouwers. Een aantal slimme voorzieningen, zoals de beugels voor carrosseriebouwers, verschillende chassisuiteinden en de Volvo Bodybuilder Instructions besparen de carrosseriebouwer veel onnodig werk, en tijd. Voor de nieuwe Volvo FM hebben we ons chassisaanbod uitgebreid zodat uw truck nog gemakkelijker kan worden aangepast aan de eisen van de opbouw.

 

 

Standaard een uitstekend weggedrag.

Het weggedrag van de nieuwe Volvo FM is aanzienlijk verbeterd door de nieuwe wielophanging. Dit omvat nieuwe schokdempers, krachtige veren en een compleet nieuwe geometrie. Zo is de stabilisator dichter bij de koppelschotel geplaatst, waardoor de torsiekrachten van de oplegger direct naar de grond worden overgebracht. Daardoor verbetert de kernstabiliteit van trekker en oplegger en het gevoel van stuurcontrole voor de chauffeur. Op een open weg voelt de nieuwe truck verbazingwekkend sportief aan. Een sensatie die wordt versterkt door het comfort en de precisie van Volvo Dynamic Steering. De gecombineerde effecten resulteren in een enorme verbetering in stuur- en weggedrag.

 

 

Hogere asbelastingen. Hogere marges.
Als u zwaar werk doet, hebben we goed nieuws voor u. De nieuwe Volvo FM is ontworpen voor nog hogere asbelastingen. De bladvering voor kan nu bijvoorbeeld ladingen tot 10 ton aan. Dit vergroot uw marges, en zware of ongelijkmatig verdeelde ladingen worden hierdoor makkelijker hanteerbaar.

 

 

Remmen
Volvo EBS-schijfremmen (Electronically controlled Brake System) zijn leverbaar met de programmapakketten STD en MED voor bakwagens en trekkers. ESP is leverbaar voor trekkers en bakwagens met 4x2-, 6x2- en 6x4-aandrijving. Op deze manier kan Volvo ESP voor nagenoeg alle ADR-toepassingen en EMS-combinaties aanbieden. Het remmenassortiment van Volvo omvat verder de trommelremmen met Z-nok met ABS (antiblokkeerremsysteem).

 

 

EBS Medium
EBS Medium biedt de volgende extra functies ten opzichte van het EBS-standaardpakket.

 • EBS-statusmonitor - EBS-statusbewaking via het elektronische TEA2+-voertuigsysteem en Volvo Tech Tool.
 • Hill Start Aid - De remmen worden pas losgelaten wanneer er voldoende motorkoppel is opgebouwd om de truck soepel in beweging te zetten.
 • Remslijtage analyse - Waarschuwing bij remvoeringslijtage - berekent het aantal kilometers dat de remvoering nog meegaat.
 • Automatisch loszetten van parkeerrem - De parkeerrem wordt losgezet zodra de chauffeur het gaspedaal intrapt en een versnelling wordt gekozen (alleen I-Shift-versnellingsbak).
 • Activering van parkeerrem bij aanhanger - Na het inschakelen van het contact wordt de parkeerrem automatisch geactiveerd, ook op de aanhanger.

 

 

Aanvullende opties
Aanvullend op de programmapakketten zijn de volgende opties leverbaar:

 • Strekrem - Hiermee kan de chauffeur de aanhanger pulserend laten afremmen. De rem wordt dan automatisch geactiveerd en de kans op scharen wordt tot een minimum gereduceerd. Alleen voor bakwagens.
 • ESP (elektronisch stabilisatieprogramma) - Het remstabilisatiesysteem remt elk wiel afzonderlijk af en zorgt hierdoor voor stabiliteit voor de complete voertuigcombinatie en gaat scharen, kantelen en slingeren van de aanhanger tegen. ESP voldoet aan de wetgeving met betrekking tot de elektronische voertuigstabiliteitsregeling.
 • Noodremlicht - Bij een noodstop bij een snelheid boven 50 km/u knipperen de remlichten vier keer per seconde.
 • Hydraulische retarder - Op de versnellingsbak gemonteerde compact retarder met een maximaal remvermogen van 440 kW.

 

Chassisveiligheid

De Volvo FM kan worden uitgerust met diverse geavanceerde beveiligingssystemen die het risico op een ongeval daadwerkelijk verminderen:

 • Adaptive Cruise Control
 • Lane Change Support

 

 

Lane Change Support

LCS (Lane Changing Support) controleert de dode hoek aan de bijrijderszijde die niet zichtbaar is in de buitenspiegels. Wanneer de chauffeur de richtingaanwijzer aanzet en van rijbaan wil wisselen, controleert de radar van het LCS-systeem eerst of zich een voertuig in de dode hoek bevindt. Als dit het geval is, wordt de chauffeur via een lichtsignaal gewaarschuwd.

 

 

 

 

Adaptive Cruise Control
ACC (Adaptive Cruise Control) is een actief cruise control-systeem waarmee de chauffeur soepel in het verkeer kan invoegen en een veilige afstand t.o.v. het voorgaande voertuig houdt. Met ACC kiest de chauffeur een tijdsinterval ten opzichte van het voorgaande voertuig. Het ACC-systeem houdt dan dit tijdsinterval aan door de automatische regeling van het motorvermogen en de remmen. Het intervalcontrolesysteem van de ACC is gebaseerd op een zeer geavanceerde radarfunctie.