Volvo FMX

 

Volvo FH

 

Drive it like you hate it
Vijftig jaar geleden werden deze woorden beroemd door een Volvo-campagne. Toch waren deze woorden nog nooit zo relevant als vandaag de dag. De nieuwe Volvo FMX is gebouwd voor de allerzwaarste werkomstandigheden. Onder de robuuste buitenkant gaat een revolutionair nieuw stuursysteem schuil dat het gewicht van uw schouders neemt, en een doelbewust ontworpen ophanging zorgt voor een geëffende route. U kunt uw werk sneller en vlotter doen.

 

 

TIEN SUCCESFACTOREN

DESIGN Asok George verklaart wat de nieuwe truck gemeen heeft met uw favoriete jeans. »   WERKPLEK Betere opbergmogelijkheden, meer comfort en een hele reeks bedienings- instrumenten binnen handbereik. »  
     
STUURINRICHTING Waarom kuilen in de weg er niet meer toe doen en schouders minder worden belast: Volvo Dynamic Steering »   LUCHTVERING Wat de nieuwe luchtvering betekent voor een Volvo FMX en de chauffeur wanneer de weg op een wasbord lijkt. »  
         
ROBUUSTHEID Robuust genoeg om ergens tegenaan te rijden zonder meteen gerepareerd te moeten
worden? »
  MOBILITEIT Maak kennis met de nieuwe 8x6 modderworstelaar en ontdek waarom AWD verspilling van brandstof is, behalve bij een
Volvo FMX. »
 
         
TRIDEM Als er nauwelijks plek is om te manoeuvreren, draaien de Tridemassen op alle juiste plekken. »   I-SHIFT Lees alle informatie: de 4x4, 6x6 en 8x6 zijn nu leverbaar met de automatische Volvo I-Shift-versnellingsbak. »  
         
BODEMVRIJHEID Als de belangrijke onderdelen beschermd zijn, hoeft luchtvering niet meer ten koste van bodemvrijheid te gaan. »   KOPLAMPEN Meer productiviteit zonder daglicht: de beste lichtprestaties voor FMX-chauffeurs. »  

 

 

Automatic Traction Control

De Automatic Traction Control-voorziening van Volvo Trucks activeert, terwijl de truck in beweging is, automatisch de aandrijving op de vooras als de truck vast dreigt te komen zitten. De chauffeur profiteert van een betere wendbaarheid, de eigenaar bespaart brandstof en er ontstaat minder slijtage aan de truck. Volvo Automatic Traction Control is standaard op de Volvo FMX 4x4, 6x6 en 8x6-uitvoering.

 

 

Een nieuwe Volvo FMX aanschaffen – hoe en waarom

Bent u van plan om een nieuwe Volvo FMX te kopen? Voor het kiezen van de ultieme transportoplossing voor uw bedrijf kunt u het beste een afspraak maken met iemand die betrokken is bij het hele proces van het kopen en bezitten van een Volvo-truck. Samen kunt u de specificatie opstellen, de beste financiële deal bespreken en kiezen wat de beste onderhoudsovereenkomsten zijn als uw truck eenmaal op de weg is. Neem contact op met uw contactpersoon bij BAS

 

Een ruime cabine - en veilig.
Ruim en voorzien van nieuwe en bekende functies die de chauffeur ondersteunen en de werkdag veraangenamen. Ontworpen en uitgerust voor speciale taken. Dat is van buitenaf meteen overduidelijk. 

 

 

Ruimte om te werken.

Een comfortabele chauffeursstoel, uitstekend zicht en volop ruimte maken uw werk aangenamer en veiliger. Een overzichtelijk dashboard, met elke knop en hendel binnen handbereik, vergemakkelijkt het rijden. De eerste indruk in de cabine is er een van comfort en functionaliteit. Sommigen geven commentaar op de subtiele verbeteringen aan de chauffeursstoel, terwijl de verbeterde opbergruimten op ieders verlanglijstje staan.
 

 

Nieuw, modern en ergonomisch dashboard.
Het nieuwe, licht gebogen dashboard oogt niet alleen aantrekkelijk. Het is ontworpen voor een ergonomische en comfortabele rijpositie met alle knoppen, instrumenten en opbergvakken binnen handbereik.

 

 

Een uitstekende positie.
Elke chauffeur weet hoe waardevol een goede stoel is. De stoel in de nieuwe Volvo FMX kan 20 cm naar voren/achteren en 10 cm verticaal worden versteld. En de stoel is voorzien van een nieuw zitkussen dat comfortabeler is dan ooit.

 

 

Dagcabine

 • FMX-DAY
 • Ergonomisch
 • Hoogte 157 cm
 • 114 cm op motortunnel

Slaapcabine

 • FMX-SLP
 • 1 bed
 • Hoogte 157 cm
 • 114 cm op motortunnel

Globetrotter cabine

 • FM-HSLP
 • 1 of 2 bedden
 • Hoogte 196 cm
 • 153 cm op motortunnel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manschappencabine

 • Voor trucks met een maximaal toegelaten massa van 18 ton en meer.
 • Beschikbaar in twee basisversies, in 4x2- of 4x4-configuratie
 • Ruimte voor zes personen
 • Luchtgeveerde cabine, vinylbekleding, deuropeningshoek van 90 graden, uitklapbare opstap treden
 • Motoren: Volvo D11 Euro 6 met 330-450 pk
 • Versnellingsbak: volledig automatische Volvo Powertronic, Volvo I-Shift of manueel

 

Hoe je een ware bouwtruck herkent.
He robuuste ontwerp van de Volvo FMX verschilt duidelijk van alle andere trucks. Hier volgen de details die maken dat de truck opvalt. Details die een groot verschil kunnen uitmaken in het dagelijks werk van chauffeurs.

 

 

Instaptrede.

Een lage en inklapbare trede vergemakkelijkt het instappen van trucks met een hoog chassis. Alle drie treden hebben een antislipuitvoering. Het extra licht in het portier helpt om veilig in te stappen in het donker.

 

 

 

Opstaptrede aan voorkant.

Het gehele robuuste, onderste frontgedeelte kan dienst doen als een ladder. Klim er gewoon op. Voor nog betere toegang bij het reinigen van de voorruit is er een optionele extra ladder die op de voorbumper kan worden gezet. 

 

 

Hoge luchtinlaat.

De hoge luchtinlaat draagt bij aan een goed zicht naar achteren bij het achteruitrijden. De inlaat heeft een hoge luchtdoorvoer en is goed beschermd tegen stof. 

 

 

 

Spiegels.

Robuuste buitenspiegels met stevige bevestigingen die tegen een stootje kunnen. Smalle spiegelarmen voor goed zicht naar voren. 

 

 

 

Ladder.

Met de ladder en de rails kan de chauffeur gemakkelijker op de truck klimmen om lading op de laadvloer te inspecteren. De treden hebben een antislipuitvoering. 

 

Een aandrijflijn voor elk doel
Twee motorvarianten met acht verschillende vermogens en koppelwaarden. Allemaal goedgekeurd voor Euro 6. De Volvo-motoren staan bekend om hun duurzaamheid en lage brandstofverbruik. Drie verschillende soorten versnellingsbakken en een uitgebreide reeks door Volvo geteste, duurzame en betrouwbare achterassen. Er is altijd een geschikte oplossing voor uw specifieke transporttaak.

 

 

Krachtige motoren - maar toch zuinig.

Met de Euro 6-wetgeving wordt een belangrijke stap gezet op weg naar schonere transporten. Tegelijkertijd is het een uitdaging om een motor te kunnen presenteren die aan de eisen voldoet zonder dat de prestaties en het brandstofverbruik daarvan te lijden hebben. De toonaangevende positie van Volvo op het gebied van dieselmotortechnologie maakt dit mogelijk.
 

 

Motoren

 • D11K (330, 370, 410 of 450 pk)
 • D13K (420, 460, 500 of 540 pk)

 

Meerdere stuurbare assen.
Moet u zware ladingen vervoeren over kronkelige wegen? Dan kunnen meerdere stuurbare assen de oplossing zijn. De 8x4-tridem met enkele vooras en gestuurde naloopas geeft een verbluffend kleine draaicirkel. De 8x4 met dubbele voorassen is zeer geschikt voor een opbouw met een kraan of een betonpomp. 

 

 

Tridem. De uiterst wendbare as.

De 8×4 met enkelvoudige vooras heeft een Tridemstel met vering op de achterassen, waarvan de naloopas hydraulisch wordt geregeld. Dit geeft een ongeëvenaarde kleine draaicirkel. Dit Tridemstel heeft nog een paar andere voordelen: Door het heffen van de naloopas treedt er minder slijtage op aan de banden en wordt er minder brandstof verbruikt. De geoptimaliseerde asdruk achter op elke as resulteert in een betere tractie, dankzij de luchtvering. De chauffeur kan de aslastverdeling indien gewenst aanpassen voor een betere tractie.

 

 

Dubbele voorassen. Bij een zware lading aan de voorzijde.

De 8×4 met dubbele voorassen en een aangedreven tandemstel geeft de mogelijkheid van hoge aslasten vóór. Dit is bijvoorbeeld geschikt voor een opbouw met een kraan, of een betonpomp. 

 

 

Voorassen

 • FA-HIGH Hoge vooras voor chassishoogte High en X-High, asbelasting tot 10 ton.
 • FA-STRAI Rechte voorassen voor chassishoogte X-High, asbelasting tot 18 ton.
 • Dubbele voorassen - FA-HIGH Leverbaar met 8×2- en 8×4-configuraties, asbelasting tot 18 ton.

 

 

Een gestroomlijnde buiklijn. 

Een van de meest essentiële kwalificaties voor een bouwtruck is de hoge bodemvrijheid. Daarom hebben we de luchtvering GRAS-G2 ontwikkeld voor één tot drie achterassen. Tegelijkertijd creëerden we uitmuntende stabiliteit en rijcomfort, ongeacht of de truck geladen is. Dit is een achterwielophanging die speciaal is ontwikkeld voor de steengroeve.

 

 

 

Achterassen

 • Enkele reductie (maximaal toelaatbaar treingewicht: 44–70 ton)
 • Naafreductie (maximaal toelaatbaar treingewicht: 65–120 ton)

 

Versnellingsbakken voor elke toepassing.

De I-Shift-versnellingsbak is wel een van de meest gewaardeerde uitvindingen van Volvo. Maar vooral wanneer het gaat om bouwtransporten, is het van belang om een uitgebreide reeks verschillende versnellingsbakken aan te bieden. Omdat de opdrachten en de omstandigheden uiteen kunnen lopen van snelle transporten van zand tot zware ladingen op locaties met steile hellingen. Daarom biedt Volvo ook een handgeschakelde splitter/range-versnellingsbak met 14 versnellingen voor een maximaal toelaatbaar treingewicht van 100 ton. De Powertronic, een volautomatische PowerShift-versnellingsbak met koppelomvormer en oliekoeler, maakt het aanbod compleet.

 

 

Zorgt voor gemoedsrust. En laat uw linkervoet rusten.
Rijden met I-Shift is een waar genot. Zonder het koppelingspedaal kunt u veilig ontspannen en u op de andere twee pedalen concentreren. I-Shift maakt gebruik van ingebouwde intelligentie om in elke situatie snel en automatisch de juiste versnelling te kiezen. De software staat garant voor een schakelgedrag waar zelfs de beste chauffeurs niet aan kunnen tippen. Maar als u zelf meer te zeggen wilt hebben, dan kan dat. Met de knoppen op de keuzehendel kunt u ook handmatig schakelen. Nu leverbaar met de verbeterde I-See-functie, wat een extra brandstofbesparing van 5% oplevert.

 

 

Een onverwachte optie. I-Shift zonder versnellingshendel.
Als u gewend bent om met I-Shift te rijden, heeft u waarschijnlijk gemerkt dat u de keuzehendel niet vaak gebruikt. Daarom biedt de nieuwe Volvo FM u nu de optie om de hendel helemaal weg te laten en deze te vervangen door vier schakelaars op het dashboard (allemaal binnen handbereik, natuurlijk). Door die waardevolle extra ruimte kunt u zich een beetje makkelijker bewegen in de cabine.Zo werkt het.
Het lijkt misschien vreemd. Onder de oppervlakte van I-Shift, het boegbeeld van moderne transmissies, schuilt een ouderwetse ongesynchroniseerde handgeschakelde versnellingsbak. (Vandaar de compacte vormgeving en de lage interne verliezen.) Maar uiteraard omvat I-Shift veel meer dan dat. Het geheim zit in de intelligente elektronische regeleenheid. Deze regelt het pneumatische systeem dat de koppeling bedient en voor het schakelen zorgt. Doordat constant informatie wordt ontvangen, zoals over de snelheid van het voertuig, de acceleratie, het gewicht, de hellingshoek en het vereiste koppel, kan elke schakeling met extreme precisie worden uitgevoerd. De intelligente elektronische regeleenheid communiceert bovendien met de motor, die op zijn beurt het toerental en het motorremeffect aanpast voor snel en soepel schakelen.


I-Shift met kruipversnelling

De nieuwe uitvoering van Volvo Trucks I-Shift maakt het mogelijk om tot twee nieuwe kruipversnellingen toe te voegen. Dit betekent onder andere dat de truck kan wegrijden vanuit stilstand en een treingewicht tot wel 325 ton kan transporteren. Met de nieuwe kruipversnellingen kan de truck rijden met hele lage snelheden van slechts 0,5-2 km/u. Dit helpt enorm bij nauwkeurige manoeuvres zoals in de bouw en bij onderhoudswerkzaamheden. De versnellingsbak is beschikbaar als een directe aandrijving of als een versnellingsbak met overdrive met één of twee kruipversnellingen. Ook kunnen  er twee kruipversnellingen voor achteruit worden gespecificeerd.
 


 

 

Chassishoogten, bij benadering

 • Med 900 mm
 • High: 1000 mm
 • X-High: 1200 mm
 • XX-High: 1240 mm

 


Wielbases

 • Trekker: 3,000 tot 4,100 mm
 • Bakwagen: 3,200 tot 6,700 mm

 

 

Chassis voor zware omstandigheden.
De nieuwe Volvo FMX is ontwikkeld met één doel voor ogen: de beste en meest geschikte truck zijn voor bouwtaken. Daarom hebben we een chassis en wielophangingen gemaakt die de zware omstandigheden in de steengroeve echt aankunnen. 

 

 

Luchtvering achter
De luchtvering achter is speciaal ontwikkeld voor bouwtaken. Verbeterde stabilisatoren spelen hierin een belangrijke rol. Deze zijn omhoog gericht en centraal tussen de assen geplaatst, zodat ze de krachten van de weg en de trailer overbrengen op het stijfste gedeelte van het frame, ter verbetering van de rolstabiliteit. Hierdoor kan de aslastverdeling worden aangepast. Er worden minder trillingen naar de truck geleid, waardoor een hogere gemiddelde snelheid kan worden bereikt zonder risico´s voor de truck.

 


Voor de hele reeks
De nieuwe luchtvering is beschikbaar met 4x2-, 6x4- en 8x4-asconfiguraties. Dit geldt ook voor het tridemconcept dat is ontworpen om een brutogewicht van 36 ton aan te kunnen op het tandemstel met drie assen en nog eens 10 ton aan de voorkant, wat de totale capaciteit op 46 ton brengt. De luchtbalgen zijn, evenals alle overige componenten van de luchtvering, hoog geplaatst zodat ze niet in de weg zitten.

 

 

Aandrijving op alle wielen.
Als u zeker wilt weten dat u uit de modder loskomt, kiest u de configuratie 4x4, 6x6 of 8x6. De nieuwe aangedreven vooras heeft dezelfde positie als de niet-aangedreven vooras, 100 mm verder naar voren. Dit geeft een zeer praktische en handige oploophoek.

 

 

Kom nooit vast te zitten
Wanneer het erg heuvelachtig is en de wegomstandigheden echt zwaar zijn, heeft u de optie van AWD. Het mooie hiervan is dat u aandrijving op alle wielen selecteert wanneer u dat nodig heeft, maar dit achterwege kunt laten bij het rijden op een stevige ondergrond. De Volvo AWD is beschikbaar als 4×4 en 6×6, naast de 8×6 met aangedreven vooras die nu standaard beschikbaar is bij Volvo.

 

 

De keus is aan u.
De inschakeling van het sperdifferentieel kan automatisch of handmatig worden geselecteerd, per as of voor alle aangedreven assen. Alle differentiëlen kunnen tijdens het rijden worden vergrendeld. Met de knop voor het sperdifferentieel kunt u de keuze wat nodig is om de truck rijdend te krijgen. Als u het sperdifferentieel slim gebruikt en alleen inschakelt wanneer dat nodig is, heeft u een goede mogelijkheid om brandstof te besparen en de slijtage van de transmissie te verminderen.

 

Remmen
Volvo EBS-schijfremmen (Electronically controlled Brake System) zijn leverbaar met de programmapakketten EBS Standard en EBS Medium voor trekkers en bakwagens. ESP is leverbaar voor trekkers en bakwagens met 4×2-, 6×2- en 6×4-aandrijving. Op deze manier kan Volvo ESP voor nagenoeg alle ADR-toepassingen en EMS-combinaties aanbieden. Het remmenassortiment van Volvo omvat verder de trommelremmen met Z-nok met ABS (antiblokkeerremsysteem).

 


EBS Medium
EBS Medium biedt de volgende extra functies ten opzichte van het EBS-standaardpakket.

 • EBS-statusmonitor - EBS-statusbewaking via het elektronische TEA2+-voertuigsysteem en Volvo Tech Tool.
 • Hill Start Aid - De remmen worden pas losgelaten wanneer er voldoende motorkoppel is opgebouwd om de truck soepel in beweging te zetten.
 • Remslijtage analyse - Waarschuwing bij remvoeringslijtage - berekent het aantal kilometers dat de remvoering nog meegaat.
 • Automatisch loszetten van parkeerrem - De parkeerrem wordt losgezet zodra de chauffeur het gaspedaal intrapt en een versnelling wordt gekozen (alleen I-Shift-versnellingsbak).
 • Activering van parkeerrem bij aanhanger - Na het inschakelen van het contact wordt de parkeerrem automatisch geactiveerd, ook op de aanhanger.

 

 

Aanvullende opties
Aanvullend op de programmapakketten zijn de volgende opties leverbaar:

 • Strekrem - Hiermee kan de chauffeur de aanhanger pulserend laten afremmen. De rem wordt dan automatisch geactiveerd en de kans op scharen wordt tot een minimum gereduceerd. Alleen voor bakwagens.
 • ESP (Electronic Stability Program) - Het remstabilisatiesysteem remt elk wiel afzonderlijk af en zorgt hierdoor voor stabiliteit voor de complete voertuigcombinatie en gaat scharen, kantelen en slingeren van de aanhanger tegen. ESP voldoet aan de wetgeving met betrekking tot de elektronische voertuigstabiliteitsregeling.
 • Noodremlicht - Bij een noodstop bij een snelheid boven 50 km/u knipperen de remlichten vier keer per seconde.
 • Hydraulische retarder - Op de versnellingsbak gemonteerde compact retarder met een maximaal remvermogen van 440 kW.

 

Robuustheid

Op nauwe, donkere trajecten in mijnen of groeves rijd je snel ergens tegenaan en kan de truck beschadigd raken. Daarom moeten de koplampen goed beschermd zijn. Het oliecarter mag niet worden beschadigd. De bumpers moeten bestand zijn tegen ruwe behandeling. En als er iets gebeurt, moet u niet meteen de truck naar de werkplaats hoeven brengen. U moet kunnen doorgaan alsof er niets is gebeurd. Omdat beschikbaarheid essentieel is.  

 

De nieuwe Volvo FMX is gebouwd om het zware duw-en trekwerk van de bouwindustrie aan te kunnen. De truck is sterk genoeg voor 32 ton aan de sleephaak. Als de truck tegen een hoop steenslag aanrijdt, of zelfs tegen een betonnen muur, kan de truck gewoon doorgaan met werken alsof er niets is gebeurd.

 

 

De robuuste bumper.

De stalen bumper bestaat uit drie gedeelten en de bevestigingen zijn zichtbaar en gemakkelijk los te halen. Zo kan het beschadigde deel gemakkelijk worden vervangen. Dus als u tegen een hoop puin oprijdt, is er niets aan de hand. Wellicht dat u zelfs geen beschadiging aan de bumper opmerkt. Dit komt doordat de stalen bumper is bedekt met een dikke polipropyleen coating, die na beschadiging terugkeert in zijn originele vorm.

 

 

De beschermende onderrijbeveiliging.

Het complete onderste frontgedeelte is vervaardigd als een doosvormige constructie. Alle onderdelen hangen met elkaar samen, wat de constructie erg robuust maakt en tegelijkertijd crashbestendig bij een botsing met een auto. Bij Volvo hebben we deze truck in onze tests zwaarder onder druk gezet dan u ooit zult doen. En nu zijn we ervan overtuigd dat dit het meest robuuste front in de branche is.

 

 

De beschermingsplaat.

Deze beschermingsplaat onder de motor doet zijn naam echt eer aan. De plaat is 3 mm dik en beschermt niet alleen het motorcarter maar ook de slangen en de koeler. Alles wat kwetsbaar is bij rijden op onverharde wegen, wordt beschermd ook als u achteruitrijdt. De beschermingsplaat heeft nog een voordeel: als u in een zeer stoffige omgeving rijdt, vermindert de plaat het opwervelen van het stof onder de truck.