HOE BAS BEGON

TERUG NAAR 9 FEBRUARI 1962

start brabantse automobiel service

De bedrijfsgeschiedenis van BAS begint op 9 februari 1962 met de overname van het dealerschap van enkele 'chemische bedrijven' in Son. De overname resulteert in de oprichting van Brabantse Automobiel Service, kortweg BAS. Het bedrijf vestigt zich aan de Eerdsebaan in Veghel.

BAS richt zich in eerste instantie op een gecombineerd dealerschap van Volvo en Hanomag-Henschel vrachtwagens. Voor Hanomag-Henschel komt later de lichte serie van Mercedes in de plaats.

In 1963 neemt Volvo-importeur Nebim het dealerbedrijf over. Er komt een compleet nieuwe werkplaats, die in 1967 de deuren opent. Het personeelsbestand groeit en BAS opent in 1975 een vestiging in Heesch.

De geschiedenis van BAS 1962

DE KENTERING

OVER PARTNERSHIP
EN ONTZORGEN

Partnership

In 1978 verschijnt ondernemer en visionair Martin van Heertum op het toneel. Zijn komst als commercieel directeur luidt een kentering in. Van Heertum zet in op partnership, vanuit de gedachte dat truckers en transporteurs geholpen zijn met een totaalpakket aan verkoop- en onderhoudsservices. De opening van een spuiterij in Heesch is een eerste stap naar dit totaalconcept.

Overname Bas

In 1986 neemt Martin van Heertum BAS over van Volvo Truck Corporation. Hetzelfde jaar sluit hij een samenwerkingsovereenkomst met Koeman Advies Groep, specialist in truck- en transportverzekeringen, een tweede stap richting totaalconcept.

De geschiedenis van BAS, Martin van Heertum

OVER DURF EN ONDERNEMERSCHAP

WERKPLAATSOPPERVLAK VERDUBBELD IN 1988

VAN MIJLPAAL NAAR MIJLPAAL

In 1987 breidt BAS haar dealerschap verder uit met de overname van Volvo-hoofdagent Bols en Kooijman in Tilburg. Hiermee is BAS Tilburg een feit. De mijlpalen volgen elkaar nu snel op.

  • -Met een verdubbeling van het werkplaatsoppervlak in Veghel, in 1988, krijgt BAS de beschikking over een moderne carrosserieherstelwerkplaats, twee spuitcabines, een straalcabine en een hypermoderne chassis-cabinerichtbank.
  • -In 1989 resulteert de overname van Van Berkel Bedrijfsauto’s in een vierde vestiging: BAS Veldhoven.
  • -In 1993 gaat BAS gebruikte trucks verkopen. Dit is het begin van BAS Trucks BV, tegenwoordig goed voor de internationale in- en verkoop van gemiddeld vijfduizend gebruikte trucks per jaar.
  • -In 1995 betreedt BAS met succes de markt van gespecialiseerde financiële dienstverlening aan transportbedrijven. Dit resulteert in de oprichting van BAS Transport en Equipment Lease en BAS Truck Verhuur, nu bekend als BTL Lease en BAS Rent.
De geschiedenis van BAS, 1987 tot 1999

Global Truck Concept

DE TOEKOMSTVISIE VAN
MARTIN VAN HEERTUM

VADER EN ZONEN VAN HEERTUM TEKENEN VOOR BAS GLOBAL TRUCK CONCEPT

Martin van Heertum, grondlegger van BAS, komt op 53-jarige leeftijd te overlijden. Hij heeft een solide basis gelegd voor een uniek concept dat zijn zoons, Caspar van Heertum, algemeen directeur, en Bas van Heertum, commercieel directeur, door ontwikkelen tot het Global Truck Concept.

Global Truck Concept

Binnen dit concept vindt de transportsector alles wat nodig is op het gebied van transportmaterieel. Naast het officiële dealerschap voor Volvo Trucks levert BAS nieuwe en gebruikte trucks, bedrijfswagens, trailers en opleggers van alle merken. Later, in 2013, komt daar een officieel dealerschap voor Renault Trucks en bedrijfswagens bij. Daarnaast legt BAS zich toe op:

  • -reparatie en onderhoud in de meest ruime zin;
  • -servicecontracten op maat;
  • -leasing, financiering en verzekering;
  • -verhuur van trucks en trailers;
  • -verkoop van nieuwe en gebruikte onderdelen.

GROEI EN VERNIEUWING

MEER VESTIGINGEN, MEER SERVICES

Ontwikkelingen

BAS gaat verder op de ingeslagen weg van groei en vernieuwing. Met overnames, uitbreiding van het aantal vestigingen en verhuizingen naar nieuwe, moderne locaties. Zo verhuist BAS Heesch in 2003 naar Oss.

In Veghel, aan de Eerdsebaan, waar het succesverhaal begon, groeit BAS uit zijn jas. Dit leidt in 2007 tot de opening van een nieuwe werkplaats op de Doornhoek. Met zijn kraanbanen, hefcilinders, het volledig geautomatiseerde magazijn en een geavanceerde diagnosestraat is dit nog steeds de modernste van Europa. BAS moderniseert ook het pand aan de Eerdsebaan en brengt hier haar carrosseriewerkzaamheden onder.

ALTIJD VERDER OP EEN SOLIDE BASIS

INNOVATIES EN SPECIALISATIES

Diversificatie

BAS bouwt verder op een solide basis. Met tal van innovaties en specialisaties. In 2012 gaat BAS Parts van start, in een nieuwbouwpand op het terrein bij BAS Trucks in Veghel. Ook BAS Mining Trucks en FleetCareXL beleven in 2012 een succesvolle start.

FleetCareXL richt zich op vlootbeheer voor grotere wagenparken met als pijlers: snelle reactietijd en minder kosten. BAS Mining Trucks biedt maatoplossingen aan de sectoren infrastructureel en mijnbouw. Pijlers: scherpe kosten per eenheid vervoerd materiaal en veilige en duurzame operationele processen.

In 2013 vind de integratie plaats van Renault Trucks in het dealernetwerk van Volvo. Sindsdien voert BAS ook de verkoop en after sales van Renault bedrijfswagens uit.

In 2015 start BAS Milieu Techniek, een divisie die onderhoud en reparaties verricht op het gebied van huisvuilopbouw, inclusief weeg- en registratiesystemen, hydrauliek, kranen, pers-containers en stadsreinigingsvoertuigen. Ook BAS Vans, de specialist in gebruikte bedrijfswagens, beleeft in 2015 een succesvolle start.

In 2017 kent het Global Truck Concept een belangrijke uitbreiding met zowel BAS Tyres als BAS Machinery. Hiermee blijft BAS adequaat inspelen op vragen uit de markt – dé succesfactor van het verleden, het heden én de toekomst.