Volvo FMX

Een gigant voor de bouw

Onze meest robuuste, sterkste en krachtigste truck ooit. Ideaal voor transport van zware ladingen onder ruige omstandigheden zonder vast te komen zitten. Een veilige en comfortabele werkplek voor chauffeurs met gegarandeerde productiviteit en veiligheid.

De Volvo FMX is overal klaar voor. De truck is gebouwd voor uitdagend werk in uitdagende omstandigheden en beschikt over de juiste voorzieningen. En over een hele reeks services die de truck aan het werk houden. Volvo Trucks-dealer BAS Truck Center helpt u graag bij het samenstellen van de Volvo FMX. Maak kennis met de Volvo FMX bij uw BAS Truck Center-vestiging.

Gemaakt om te werken

De Volvo FMX is onze meest robuuste truck ooit. En zo ziet ie er ook uit. De Volvo FMX is gebouwd voor de allerzwaarste werkomstandigheden. Onder de robuuste buitenkant gaat een revolutionair nieuw stuursysteem schuil dat het gewicht van uw schouders neemt, en een doelbewust ontworpen ophanging zorgt voor een geëffende route.

Alle vertrouwde Volvo FMX-elementen zijn aanwezig, ze zijn alleen verbeterd. De bullbar is sterker en groter, net als de hoekbumpers. Het centrale afsleepoog is vervaardigd van gietstaal en kan tot 32 ton trekken. En de nieuwe koplampen zijn hogerop geplaatst waar ze minder snel beschadigd raken.

Ontworpen voor de bouw

Als chauffeur in de bouw moet u vaak in- en uitstappen. Dit wordt makkelijker met de lage inklapbare trede en veiliger met de antislipuitvoering. Smalle spiegelarmen bieden uitstekend zicht naar voren en de hoge luchtinlaat verbetert het zicht naar achter. En geen zorgen als er modder achterblijft op uw voorruit. Klim gewoon op de voorkant van de cabine om de ruit schoon te maken. Elk detail is ontworpen voor het werk dat u en de truck uitvoeren.

Volledige stahoogte

Tot 14 cm hoger dan de eerdere Volvo FH-cabines. 222 cm in de grootste cabine, de Globetrotter XL.

Eén kubieke meter extra ruimte

De cabines doen erg ruim aan. En dat zijn ze ook. In de Globetrotter XL-cabine zorgen de rechte A-stijlen, de lagere motortunnel en het verhoogde dak voor een hele kubieke meter, ofwel 12%, extra ruimte.

Milieuvriendelijke cabines

De lage slaapcabine (CAB-LSLP) biedt door het verlaagde dak en de cabinevering extra laadruimte boven de cabine. Binnenhoogte 147 cm, 138 cm op de motortunnel.

Motor

De Volvo FM is voorzien van een 11-liter D11K of 13 liter D13K-motor, die tot een 500 pk en 2500 Nm produceert. Daarnaast is de Volvo FM tevens leverbaar met een G13C LNG-motor met 420 of 460 pk.

Verkrijgbaar in de volgende dieselvarianten:

D11K330 (243 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1600-1900 t/min
  330 pk
 • Maximaal koppel bij 950-1400 t/min
  1600 Nm

D11K370 (273 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1600-1900 t/min
  370 pk
 • Maximaal koppel bij 950-1400 t/min
  1750 Nm

D11K410 (302 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1600-1900 t/min
  410 pk
 • Maximaal koppel bij 1000-1400 t/min
  1950 Nm

D11K450 (332 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1600-1900 t/min
  450 pk
 • Maximaal koppel bij 1000-1400 t/min
  2150 Nm
Volvo FMX D11K koppeloverzicht

D13K420 (309 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1400-1800 t/min
  420 pk
 • Maximaal koppel bij 860-1400 t/min
  2100 Nm

D13K460 (338 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1400-1800 t/min
  460 pk
 • Maximaal koppel bij 900-1450 t/min
  2300 Nm

D13K500 (368 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1400-1800 t/min
  500 pk
 • Maximaal koppel bij 1000-1400 t/min
  2500 Nm

D13K540 (397 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1450-1800 t/min
  540 pk
 • Maximaal koppel bij 1000-1450 t/min
  2600 Nm
Volvo FMX D13K koppeloverzicht

I-Shift versnellingsbak

I-Shift maakt het rijden makkelijker, veiliger en veel comfortabeler. Er hoeft niet te worden geworsteld met een zware koppeling en een pook. Elk schakelmoment verloopt perfect getimed. Het eenvoudige systeem eist minder inspanning van de chauffeur, waardoor deze beter de aandacht op de weg en de overige weggebruikers kan houden. En als u toch handmatig wilt schakelen, geeft de knop op de versnellingshendel direct controle.

I-Shift is ontworpen om brandstof te besparen, tot wel 5%. De interne energieverliezen zijn lager dan bij handgeschakelde versnellingsbakken, maar de elektronica zorgt voor het echte verschil. Elk schakelmoment wordt precies getimed. Dit zorgt ervoor dat de motor met het meest efficiënte toerental draait, of dit nu in de modus Economy of Performance is. Bovendien schakelt I-Roll de motor uit bij een afdaling, waardoor de bewegingsenergie van de truck ten volle wordt benut, wat nog een extra brandstofbesparing van 2% kan opleveren.

I-Shift met kruipversnelling

I-Shift is nog veelzijdiger en gebruiksvriendelijker geworden. De automatische versnellingsbak is nu beschikbaar met de keuze uit één of twee kruipversnellingen, plus de aanvullende optie van extra achteruitrijversnellingen. Wanneer u zware ladingen transporteert, weet u dat starten vanuit stilstand soms lastig is. Vooral op hellingen of bij slechte wegomstandigheden. In het ergste geval moet u de vracht uitladen of moet u zelfs worden gesleept, wat funest kan zijn voor uw beschikbaarheid en productiviteit. R

Rust uw Volvo FM uit met I-Shift met kruipversnellingen en deze zorg behoort tot het verleden. Uw startvermogen wordt aanzienlijk verbeterd en de belasting op de koppeling wordt met 75 procent verminderd, wat onnodige reparaties voorkomt.

Het chassis voor bouwtoepassingen

Luchtvering achter reduceert trillingen, levert revolutionair rijcomfort op en vermindert slijtage aan de truck. Automatic Traction Control (ATC) geeft tractie op alle wielen wanneer dat nodig is, en verbetert het brandstofverbruik en de manoeuvreerbaarheid als u dit uitschakelt.

En dan is er nog de Liftbare tandemas. Hiermee kunt u een van de aandrijfassen loskoppelen en omhoogbrengen, waardoor u de tractie en laadcapaciteit krijgt van een tandemas en de efficiency van een enkele aandrijfas. En als u de zwaarste taken moet uitvoeren, kan uw Volvo FMX af fabriek worden voorzien van vijf assen, waardoor u bespaart op tijd en kosten voor de carrosseriebouwer.

Chassishoogten, bij benadering

 • Medium: 900 mm
 • High: 1000 mm
 • X-High: 1200 mm
 • XX-High: 1240 mm

Volvo Dynamic Steering

Actief stuursysteem met torque-overlay. Geeft meer stuurkracht bij lage snelheden, vermindert schokken op het stuur en houdt het stuur recht vooruit bij het remmen op ondergrond met wisselende grip. Het stuur keert automatisch terug naar de neutrale stand, zowel bij vooruit als achteruit rijden. Volvo Dynamic Steering is nu leverbaar voor alle asconfiguraties, waaronder die met dubbele voorassen. De voorziening is ook beschikbaar in combinatie met onafhankelijke voorwielophanging.

Liftbare tandemas

Hierdoor kan de achterste aandrijfas op het tandemstel worden ontkoppeld en omhoog gebracht, om het brandstofverbruik en de draaicirkel te verminderen. Met een druk op de knop op het dashboard kan de chauffeur de as omhoog brengen wanneer de truck ongeladen is. Wanneer de truck wel is geladen, wordt de as automatisch naar beneden gebracht en geactiveerd. Liftbare tandemas is beschikbaar voor 6×4- en 8×4-configuraties (met een tandemstel) voorzien van schijfremmen.

Automatic Traction Control (ATC)

Activeert automatisch de aandrijving op de vooras wanneer dat nodig is en ontkoppelt deze wanneer het terrein dat toelaat, met brandstofbesparing en een betere manoeuvreerbaarheid als resultaat. ATC is standaard op alle Volvo FMX-configuraties met een aangedreven vooras (4×4, 6×6, 8×6 en 10×6).

Naloopassen

Leverbaar in verschillende configuraties: vast met enkele of dubbele wielen, zelfsturend of actief gestuurd. Asbelasting: 7,5, 9,5, 10 of 16 ton.

Voorloopassen

Leverbaar in vaste en actief gestuurde varianten voor trekkers en bakwagens. Asbelasting: 4,5, 7,5 of 9 ton.

Trekbalken

Centraal gemonteerd, lager gemonteerde trekbalk en onderbouwkoppeling voor middenastrailers. Trekbalken kunnen op de juiste positie worden gespecificeerd met intervallen van 25 millimeter.

Brandstoftanks

Aluminium of stalen tanks met een inhoud van 150 tot 900 liter. Maximaal brandstofvolume is 1480 liter voor een 4 x 2-trekker.

AdBlue-tanks

Inhoud van 32 tot 90 liter. AdBlue-pomp is geïntegreerd in AdBlue-tankmodule.

Koppelschotels

De gecertificeerde montage maakt een schotelbelasting van 36 ton mogelijk. De reeks omvat ook een ISO-koppelschotel met L-vormige profielen voor verschillende hoogtes, waarmee wordt gezorgd voor een aanzienlijke keuzevrijheid. De speciale flensmontage van de koppelschotel biedt een laag gewicht aangezien geen extra bevestigingsplaat meer nodig is. De hoogte van de koppelschotel boven het chassis bedraagt zo'n 140 millimeter. Geïntegreerde smering en een indicator voor aanhangeraansluiting zijn als optie leverbaar voor bepaalde varianten.

Remmen

Het EBS (elektronisch geregelde remsysteem) levert een superieure respons, uitstekende prestaties en een prettig remgevoel, en tal van andere handige functies. EBS is nu beschikbaar voor zowel schijfremmen als trommelremmen met Z-nok (voor een aantal asconfiguraties en chassishoogten). Upgrade uw remsysteem door het EBS Medium-pakket toe te voegen, of een van de aanvullende opties.

Aanvullende opties

 • Stretch Brake: Hiermee kan de chauffeur de aanhanger pulserend laten afremmen. De rem wordt dan automatisch geactiveerd en de kans op scharen wordt tot een minimum gereduceerd. Alleen voor bakwagen.
 • ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma): Het remstabilisatiesysteem remt elk wiel afzonderlijk af en zorgt hierdoor voor stabiliteit voor de complete voertuigcombinatie en gaat scharen, kantelen en slingeren van de aanhanger tegen. ESP voldoet aan de wetgeving met betrekking tot de elektronische voertuigstabiliteitsregeling, en is beschikbaar voor 2- en 3-assige voertuigen.
 • Hydraulische retarder: Op de versnellingsbak gemonteerde compact retarder met een maximaal remvermogen van 440 kW.

Aslastindicator

Intuïtieve menu´s en displays laten u precies zien hoe de belasting over het voertuig is verdeeld. Gewichten, asbelastingen en tandemstel belastingen worden afzonderlijk vermeld, zodat u gemakkelijk kunt controleren of deze binnen de grenzen vallen. Dat geldt zowel voor de truck als voor de aanhanger. Ook de kalibratie is heel eenvoudig. U kunt zowel de truck als de aanhanger exact afstemmen voor voortdurend nauwkeurige metingen.

keuze meer dan 650 kleuren

Ontdek

onze andere modellen