Volvo FMX

Een gigant voor de bouw

Onze meest robuuste, sterkste en krachtigste truck ooit. Ideaal voor transport van zware ladingen onder ruige omstandigheden zonder vast te komen zitten. Een veilige en comfortabele werkplek voor chauffeurs met gegarandeerde productiviteit en veiligheid.

De Volvo FMX is overal klaar voor. De truck is gebouwd voor uitdagend werk in uitdagende omstandigheden en beschikt over de juiste voorzieningen. En over een hele reeks services die de truck aan het werk houden. Volvo Trucks-dealer BAS Truck Center helpt u graag bij het samenstellen van de Volvo FMX. Volvo Trucks-dealer BAS Truck Center helpt u graag bij het samenstellen van de Volvo FMX. Maak kennis met de Volvo FMX bij uw BAS Truck Center-vestiging.

Volvo FMX Electric

De Volvo FMX is ook beschikbaar als elektrisch aangedreven truck, ideaal voor stedelijke distributie. Een elektrische truck met een brutovoertuiggewicht tot 44 ton. We leveren complete voertuigen voor stedelijke transporten, zoals distributie en afvalinzameling.


Terrain Brake

Terrain Brake is een nieuwe oplossing voor het rijden met lage snelheden over moeilijk en oneffen terrein. Deze functie maakt het manoeuvrerven van een truck gemakkelijker en veiliger.

Als de chauffeur remt wanneer een van de wielen zich net op dat moment op de rand van een verhoogd oppervlak, zoals een grote steen of een stoeprand bevindt, kan dat wiel er vanaf rollen voordat de chauffeur de tijd heeft om te remmen. Dit maakt het moeilijk controle over het voertuig te behouden. De nieuwe Terraon Brake-oplossing remt zodra de chauffeur het gaspedaal loslaat. De truck houdt dan zijn positite vast zonder te rollen, wat het mogelijk maakt om kleine bewegingen met grote precisie uit te voeren.


Active Grip Control

Active Grip Control is een functie die de stabiliteit en acceleratie in gladde omstandigheden aanzienlijk verbetert. Als de vrachtwagen begint te slippen, zorgen meerdere sensoren ervoor dat het besturingssysteem van het voertuig op een intelligente manier op het wegdek reageert om de chauffeur te helpen op de weg te blijven. De nieuwe functie is ook ontworpen om het risico op scharen en overstuur bij onbelast rijden te verminderen.


Change Direction

Change Direction is een andere oplossing die het gemakkelijker maakt om een ​​vrachtwagen bij lage snelheden te manoeuvreren. Situaties zoals draaien in een kleine ruimte of achteruitrijden op een laadperron vereisen doorgaans korte, scherpe bewegingen waarbij de chauffeur moet schakelen tussen het rem- en het gaspedaal. Nu kan de chauffeur, in plaats van te remmen, het voertuig in zijn achteruit zetten terwijl hij nog steeds vooruit rijdt. De nieuwe functie zorgt ervoor dat de truck automatisch tot stilstand komt en vervolgens achteruit begint te rijden, terwijl de chauffeur het gaspedaal gewoon ingetrapt houdt. Om weer vooruit te gaan, hoeft hij alleen maar naar de vooruit versnelling te schakelen en het gaspedaal ingetrapt te houden.


Side Collision Avoidance Support

Om stressvolle situaties te voorkomen, introduceert Volvo Trucks nu een nieuw veiligheidssysteem met de naam Lane Change Support met botswaarschuwing (Side Collision Avoidance Support). Met behulp van een dubbele radar aan weerszijden van de vrachtwagen detecteert het systeem wanneer andere weggebruikers, bijvoorbeeld fietsers, het risicogebied betreden.

Wanneer iemand zich in de dode hoek bevindt, informeert het systeem de chauffeur via een rood licht op de betreffende zijspiegel. Als de chauffeur zijn richtingaanwijzer aanzet om bijvoorbeeld van rijstrook te wisselen, begint het rode licht te knipperen en klinkt er een waarschuwingssignaal vanaf de zijkant waar een aanrijding dreigt. De chauffeur wordt gewaarschuwd en kan de truck afremmen, waardoor bijvoorbeeld een fietser kan passeren.


Moeiteloos off-road rijden

Wanneer de weg is bedekt met modder en zand, is in beweging blijven de enige manier om problemen te voorkomen. En dat is precies wat u kunt doen door de aangedreven vooras met Automatic Traction Control (ATC) en de bodemvrijheid tot 300 millimeter. Op de Volvo FMX in 4×4-, 6×6-, 8×6- en 10×6-configuratie wordt met deze feature automatisch de vooras ingeschakeld op het exacte moment dat u die nodig heeft, en uitgeschakeld wanneer u die niet nodig heeft. Er is een hele reeks opties voor de Volvo FMX om het werken op ruw terrein te vergemakkelijken./p>

Ontworpen voor de bouw

Als chauffeur in de bouw moet u vaak in- en uitstappen. Dit wordt makkelijker met de lage inklapbare trede en veiliger met de antislipuitvoering. Smalle spiegelarmen bieden uitstekend zicht naar voren en de hoge luchtinlaat verbetert het zicht naar achter. En geen zorgen als er modder achterblijft op uw voorruit. Klim gewoon op de voorkant van de cabine om de ruit schoon te maken. Elk detail is ontworpen voor het werk dat u en de truck uitvoeren.

Cabinevarianten

De cabine heeft een nieuw ontwerp met een rechtopstaand profiel, meer binnenruimte, royale ramen en een lage portierlijn. Het lagere front versterkt samen met de stijlvolle V-vormige koplampen het iconische robuuste profiel. De opvallende lijnen van de koplampen volgen vloeiend de vorm van de cabine, lopen door in de afgeronde voorhoeken en strekken zich uit naar achteren langs de zijden van de cabine. Het robuuste front houdt vast aan het Volvo FMX-concept: beschermend, duurzaam en eenvoudig te vervangen onderdelen. De instaptreden hebben een nieuw robuust ontwerp met een duurzaam antislipoppervlak. Boven op de cabine vormt een stalen dakluik een extra bescherming in zware werkomgevingen. Details die het verschil maken.

Motor

De Volvo FMX is voorzien van een 11-liter D11K of 13 liter D13K-motor, die tot een 500 pk en 2500 Nm produceert.

Verkrijgbaar in de volgende dieselvarianten:

D11K330 (243 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1600-1900 t/min
  330 pk
 • Maximaal koppel bij 950-1400 t/min
  1600 Nm

D11K380 (280 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1700-1800 t/min
  380 pk
 • Maximaal koppel bij 950-1400 t/min
  1800 Nm

D11K430 (316 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1700-1800 t/min
  430 pk
 • Maximaal koppel bij 1000-1400 t/min
  2050 Nm

D11K460 (338 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1700-1800 t/min
  460 pk
 • Maximaal koppel bij 1050-1400 t/min
  2200 Nm
Volvo FMX D11K koppeloverzicht

D13K420 (309 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1400-1800 t/min
  420 pk
 • Maximaal koppel bij 860-1400 t/min
  2100 Nm

D13K460 (338 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1400-1800 t/min
  460 pk
 • Maximaal koppel bij 900-1450 t/min
  2300 Nm

D13K500 (368 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1530-1800 t/min
  500 pk
 • Maximaal koppel bij 980-1270 t/min
  2500 Nm

D13K540 (397 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1450-1800 t/min
  540 pk
 • Maximaal koppel bij 1000-1450 t/min
  2600 Nm
Volvo FMX D13K koppeloverzicht

I-Shift versnellingsbak

Met I-Shift wordt elk schakelmoment perfect getimed. De versnellingshendel is geïntegreerd in de stoel en heeft een ergonomisch ontwerp dat gemakkelijk is te gebruiken, en toch niet in de weg zit als u niet rijdt. Het eenvoudige systeem eist minder inspanning van de chauffeur, waardoor deze beter de aandacht op de weg en de overige weggebruikers kan houden. En als u toch handmatig wilt schakelen, geeft de knop op de versnellingshendel direct controle.

I-Shift is ontworpen om brandstof te besparen, tot wel 5%. De interne energieverliezen zijn lager dan bij handgeschakelde versnellingsbakken, maar de elektronica zorgt voor het echte verschil. Elk schakelmoment wordt precies getimed. Dit zorgt ervoor dat de motor met het meest efficiënte toerental draait, of dit nu in de modus Economy of Performance is. Bovendien schakelt I-Roll de motor uit bij een afdaling, waardoor de bewegingsenergie van de truck ten volle wordt benut, wat nog een extra brandstofbesparing van 2% kan opleveren.

I-Shift met kruipversnelling

Moet u zware ladingen trekken? Vormt wegrijden vanuit stilstand een probleem op heuvelachtig terrein of bij een slechte toestand van het wegdek? Rust uw truck uit met I-Shift met kruipversnellingen en u heeft een zorg minder. Het startvermogen is verbeterd en de belasting op de koppeling tot 75% verminderd. Keuze uit een of twee kruipversnellingen, plus de aanvullende optie voor extra achteruitversnellingen. Door de overbrengingsverhouding kunt u heel traag, van 0,5-2 km/u, rijden met totale controle over uw motorkoppel.

Met I-Shift met kruipversnellingen hoeft u geen concessies te doen aan brandstofverbruik of startvermogen. U krijgt het allebei. Kies een snellere achterasoverbrenging, waarmee u ook bij lagere toeren de kruissnelheid kunt aanhouden op goede wegen. Dat rijdt comfortabeler en is beter voor de brandstofefficiency.

Het chassis voor bouwtoepassingen

Luchtvering achter reduceert trillingen, levert revolutionair rijcomfort op en vermindert slijtage aan de truck. Automatic Traction Control (ATC) geeft tractie op alle wielen wanneer dat nodig is, en verbetert het brandstofverbruik en de manoeuvreerbaarheid als u dit uitschakelt.

En dan is er nog de Liftbare tandemas. Hiermee kunt u een van de aandrijfassen loskoppelen en omhoogbrengen, waardoor u de tractie en laadcapaciteit krijgt van een tandemas en de efficiency van een enkele aandrijfas. En als u de zwaarste taken moet uitvoeren, kan uw Volvo FMX af fabriek worden voorzien van vijf assen, waardoor u bespaart op tijd en kosten voor de carrosseriebouwer.

Chassishoogten, bij benadering

 • Medium: 900 mm
 • High: 1000 mm
 • X-High: 1200 mm
 • XX-High: 1240 mm

Volvo Dynamic Steering

Actief stuursysteem met torque-overlay. Geeft meer stuurkracht bij lage snelheden, vermindert schokken op het stuur en houdt het stuur recht vooruit bij het remmen op ondergrond met wisselende grip. Het stuur keert automatisch terug naar de neutrale stand, zowel bij vooruit als achteruit rijden. Volvo Dynamic Steering is nu leverbaar voor alle asconfiguraties, waaronder die met dubbele voorassen. De voorziening is ook beschikbaar in combinatie met onafhankelijke voorwielophanging.

Liftbare tandemas

Met de liftbare tandemas kan de achterste aandrijfas worden ontkoppeld en omhoog worden gebracht tijdens het lossen. Net als bij een naloopas verkleint dit de draaicirkel aanzienlijk, vermindert de slijtage aan de banden en wordt het brandstofverbruik lager.

Automatic Traction Control (ATC)

Activeert automatisch de aandrijving op de vooras wanneer dat nodig is en ontkoppelt deze wanneer het terrein dat toelaat, met brandstofbesparing en een betere manoeuvreerbaarheid als resultaat. ATC is standaard op alle Volvo FMX-configuraties met een aangedreven vooras (4×4, 6×6, 8×6 en 10×6).

Naloopassen

Leverbaar in verschillende configuraties: vast met enkele of dubbele wielen, zelfsturend of actief gestuurd. Asbelasting: 7,5, 9,5, 10 of 16 ton.

Voorloopassen

Zwaar beladen? Geen probleem. De Volvo FMX is ontworpen voor hoge asbelastingen. Ongeacht of u bladvering of luchtvering kiest, de vooras kan tot 10 ton op een enkele as dragen. En 20 ton op dubbele voorassen. Dit vertaalt zich direct in verbeterde productiviteit.

Trekbalken

Centraal gemonteerd, lager gemonteerde trekbalk en onderbouwkoppeling voor middenastrailers. Trekbalken kunnen op de juiste positie worden gespecificeerd met intervallen van 25 millimeter.

Brandstoftanks

Aluminium of stalen tanks met een inhoud van 150 tot 900 liter. Maximaal brandstofvolume is 1480 liter voor een 4 x 2-trekker.

AdBlue-tanks

Inhoud van 32 tot 90 liter. AdBlue-pomp is geïntegreerd in AdBlue-tankmodule.

Koppelschotels

De gecertificeerde montage maakt een schotelbelasting van 36 ton mogelijk. De reeks omvat ook een ISO-koppelschotel met L-vormige profielen voor verschillende hoogtes, waarmee wordt gezorgd voor een aanzienlijke keuzevrijheid. De speciale flensmontage van de koppelschotel biedt een laag gewicht aangezien geen extra bevestigingsplaat meer nodig is. De hoogte van de koppelschotel boven het chassis bedraagt zo'n 140 millimeter. Geïntegreerde smering en een indicator voor aanhangeraansluiting zijn als optie leverbaar voor bepaalde varianten.

Remmen

Het EBS (elektronisch geregelde remsysteem) levert een superieure respons, uitstekende prestaties en een prettig remgevoel, en tal van andere handige functies. EBS is nu beschikbaar voor zowel schijfremmen als trommelremmen met Z-nok (voor een aantal asconfiguraties en chassishoogten). Upgrade uw remsysteem door het EBS Medium-pakket toe te voegen, of een van de aanvullende opties.

Aanvullende opties

 • Stretch Brake: Hiermee kan de chauffeur de aanhanger pulserend laten afremmen. De rem wordt dan automatisch geactiveerd en de kans op scharen wordt tot een minimum gereduceerd. Alleen voor bakwagen.
 • ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma): Het remstabilisatiesysteem remt elk wiel afzonderlijk af en zorgt hierdoor voor stabiliteit voor de complete voertuigcombinatie en gaat scharen, kantelen en slingeren van de aanhanger tegen. ESP voldoet aan de wetgeving met betrekking tot de elektronische voertuigstabiliteitsregeling, en is beschikbaar voor 2- en 3-assige voertuigen.
 • Hydraulische retarder: Op de versnellingsbak gemonteerde compact retarder met een maximaal remvermogen van 440 kW.

Aslastindicator

Intuïtieve menu´s en displays laten u precies zien hoe de belasting over het voertuig is verdeeld. Gewichten, asbelastingen en tandemstel belastingen worden afzonderlijk vermeld, zodat u gemakkelijk kunt controleren of deze binnen de grenzen vallen. Dat geldt zowel voor de truck als voor de aanhanger. Ook de kalibratie is heel eenvoudig. U kunt zowel de truck als de aanhanger exact afstemmen voor voortdurend nauwkeurige metingen.

keuze meer dan 650 kleuren

Ontdek

onze andere modellen