Volvo FH16

’s Werelds krachtigste truck is nu nog sterker

Ontworpen voor de zwaarste en meest veeleisende toepassingen. De Volvo FH16 is onze sterkste truck. Het opvallende ontwerp geeft uitdrukking aan de geweldige ingebouwde mogelijkheden en aan het unieke verfijningsniveau. Met de Volvo FH16 beschikt u over de veiligste en meest comfortabele werkplek in de branche. Alles, van de comfortabele FH16-cabine en Volvo Dynamic Steering tot de krachtige 16-liter motor en nieuwe I-Shift met kruipversnellingen, is ontwikkeld om productiviteit en rijcomfort naar nieuwe hoogten te stuwen. Dus waarom genoegen nemen met minder?

Volvo FH cabine-ontwerp

De uitstraling is degelijk en doelbewust, met één doel voor ogen. Efficiëntie. Hoe aerodynamischer de truck is, hoe meer u uit elke druppel brandstof haalt. Daarom hebben we het cabineontwerp en de spoilers zorgvuldig aangepast. Zodat de cabine zo min mogelijk hinder ondervindt van de luchtweerstand. Brandstof besparen en de gevolgen voor het milieu verminderen.

Een prachtige plek om veilig te werken

De nieuwe cabines hebben niet alleen een geheel nieuw uiterlijk. Het zijn ook nog eens onze veiligste cabines tot nu toe. Want als het om veiligheid gaat, houden we ons bij Volvo niet alleen aan de wettelijke vereisten. We gaan verder.

Mocht zich een ongeval voordoen, dan bent u goed beveiligd. Onze sterkste cabines ooit zijn onderworpen aan de unieke Zweedse crashtest. Dit zijn de strengste testen ter wereld die zijn ontworpen om de krachten van veelvoorkomende ongevallen na te bootsen. De testen geven aan dat u een goede kans heeft om te overleven als de truck kantelt of met 80 km/u op een stilstaand object botst.

Cabine-interieur

Door de rechtopstaande A-stijl is de cabine ruimer dan ooit tevoren. En elk stukje extra ruimte is besteed aan het verbeteren van het comfort voor de chauffeur, vanaf het moment dat u achter het stuur plaats neemt tot het moment dat u wakker wordt in het bed. Zodat u morgen ook goed uw werk kunt doen.

Volledige stahoogte

Tot 14 cm hoger dan de eerdere Volvo FH-cabines. 222 cm in de grootste cabine, de Globetrotter XL.

Eén kubieke meter extra ruimte

De cabines doen erg ruim aan. En dat zijn ze ook. In de Globetrotter XL-cabine zorgen de rechte A-stijlen, de lagere motortunnel en het verhoogde dak voor een hele kubieke meter, ofwel 12%, extra ruimte.

Milieuvriendelijke cabines

Ongeveer 95% van een Volvo-truck is recyclebaar. En nieuwe Volvo-trucks bestaan al voor ongeveer een derde uit gerecyclede materialen (33% van het gewicht). Alle kunststof onderdelen van meer dan 50 gram zijn voorzien van een aanduiding die identificatie mogelijk maakt. Voor bijna alle modellen zijn ontmantelingsinstructies verkrijgbaar en daarnaast sluiten we overeenkomsten met lokale partners om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk van een Volvo-truck wordt verspild.

Motor

De Volvo FH16 is voorzien van een 16-liter D16K-motor, die een machtige 750 pk en 3,550 Nm produceert.

Verkrijgbaar in 3 varianten:

D16K550 (405 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1350-1900 t/min
  550 pk
 • Maximaal koppel bij 900-1350 t/min
  2900 Nm

D16K650 (479 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1450-1900 t/min
  650 pk
 • Maximaal koppel bij 950-1450 t/min
  3.150 Nm

D16K750 (552 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1600-1800 t/min
  750 pk
 • Maximaal koppel bij 950-1400 t/min
  3.550 Nm
Volvo FH16 D16K koppeloverzicht

I-Shift versnellingsbak

Een krachtige en duurzame langeafstandstruck zoals de FH16 heeft een bijpassende transmissie nodig. Een transmissie die bedieningsgemak combineert met een laag brandstofverbruik op lange ritten. De geautomatiseerde I-Shift-versnellingsbak biedt ongeëvenaarde rijeigenschappen voor treingewichten van 80 ton en zelfs meer (in uitzonderlijke gevallen zelfs meer dan 130 ton).

I-Shift kiest de meest geschikte versnelling voor het toepassingsgebied en de rijomstandigheden. I-Shift kan worden aangevuld met een programmapakket voor distributie, langeafstandstransport en zwaartransport, waarmee de efficiencygraad en het comfort van het systeem nog verder worden verhoogd. De schakelprogramma's worden aangepast aan de specifieke omstandigheden voor elke toepassing.

I-Shift is een automatisch schakelende splitter/range-versnellingsbak met 12 versnellingen. I-Shift kan worden uitgerust met een compact retarder, PTO, noodstuurbekrachtigingspomp en oliekoeler.

I-Shift Dual Clutch

I-Shift Dual Clutch is de eerste versnellingsbak op de markt met een dubbel koppelingssysteem voor zware trucks. Dankzij deze nieuwe manier van schakelen zonder vermogensverlies, blijft het koppel optimaal en verliest de truck geen snelheid tijdens het schakelen. Voor de chauffeur is het resultaat meer comfort en efficiënt weggedrag.

De versnellingsbak bestaat uit twee prise-assen en een dubbele koppeling. Dit betekent dat de twee versnellingen tegelijkertijd kunnen worden gekozen. De koppeling bepaalt welke versnelling actief is. I-Shift Dual Clutch is gebaseerd op I-Shift, maar de voorste helft van de versnellingsbak is opnieuw ingedeeld met geheel nieuwe onderdelen.

I-Shift met kruipversnelling

De nieuwe uitvoering van Volvo Trucks I-Shift maakt het mogelijk om tot twee nieuwe kruipversnellingen toe te voegen. Dit betekent onder andere dat de truck kan wegrijden vanuit stilstand en een treingewicht tot wel 325 ton kan transporteren. Met de nieuwe kruipversnellingen kan de truck rijden met hele lage snelheden van slechts 0,5-2 km/u. Dit helpt enorm bij nauwkeurige manoeuvres zoals in de bouw en bij onderhoudswerkzaamheden. De versnellingsbak is beschikbaar als een directe aandrijving of als een versnellingsbak met overdrive met één of twee kruipversnellingen. Ook kunnen er twee kruipversnellingen voor achteruit worden gespecificeerd.

In één woord: dynamisch

De rijeigenschappen van de Volvo FH zijn buitengewoon. Vrijwel elk onderdeel van de truck is ontworpen voor een stabiel gevoel en een precieze besturing. En dan is er nog de onafhankelijke voorwielophanging, waardoor het weggedrag op een geheel nieuw niveau komt. Bovendien is het chassis zeer geschikt voor allerlei soorten opbouw, wat tijd bespaart bij de carrosseriebouwer. Maatwerk is eenvoudig dankzij een veelheid aan opties.

Chassishoogten, bij benadering

 • Low:850 mm
 • Medium:900 mm
 • High:1000 mm
 • X-High:1200 mm

Volvo Dynamic Steering

Actief stuursysteem met torque-overlay. Geeft meer stuurkracht bij lage snelheden, vermindert schokken op het stuur en houdt het stuur recht vooruit bij het remmen op ondergrond met wisselende grip. Het stuur keert automatisch terug naar de neutrale stand, zowel bij vooruit als achteruit rijden. Volvo Dynamic Steering is nu leverbaar voor alle asconfiguraties, waaronder die met dubbele voorassen. De voorziening is ook beschikbaar in combinatie met onafhankelijke voorwielophanging.

Onafhankelijke voorwielophanging

Bij personenwagens is onafhankelijke voorwielophanging gebruikelijk. De Volvo FH is de eerste in serie geproduceerde zware truck ooit die leverbaar is met onafhankelijke voorwielophanging. De voordelen voor het weggedrag zijn enorm:

 • De truck blijft perfect op koers. Elke oneffenheid wordt afzonderlijk geabsorbeerd door de voorwielen die als lijm aan de weg kleven. U kunt zelfs door kuilen en over hobbels rijden zonder dat u het merkt.
 • De onafhankelijke voorwielophanging zorgt ervoor dat de Volvo FH de bochten haarscherp neemt. Dankzij de nauwkeurige besturing en met beide wielen stevig op de grond vergeet u dat u in een truck rijdt.
 • Over de snelweg zwalken, behoort tot het verleden. Dankzij de hoge stabilisatie houdt de truck een vaste koers. U voelt zich veilig en heeft alles onder controle, zelfs bij hoge snelheden.

De ophanging is beschikbaar voor 4×2- en 6×2-configuraties en heeft een laadvermogen van 8,5 ton. Onafhankelijke voorwielophanging kan nu ook worden gecombineerd met Volvo Dynamic Steering.

Liftbare tandemas

Uw Volvo FH(16) is nu beschikbaar met de geheel nieuwe liftbare tandemas, een revolutionaire voorziening waarmee de achterste aandrijfas kan worden ontkoppeld en omhoog gebracht als de truck is uitgeladen. Net als bij een naloopas verkleint dit de draaicirkel aanzienlijk en wordt het brandstofverbruik lager. Liftbare tandemas is beschikbaar voor 6×4- en 8×4-configuraties (met een tandemstel) en uitgerust met schijfremmen.

Naloopassen

Leverbaar in verschillende configuraties: vast met enkele of dubbele wielen, zelfsturend of actief gestuurd. Asbelasting: 7,5, 9,5, 10 of 15 ton.

Voorloopassen

Leverbaar in vaste en actief gestuurde varianten voor trekkers en bakwagens. Asbelasting: 4,5, 7,5 of 9 ton.

Trekbalken

Centraal gemonteerd, lager gemonteerde trekbalk en onderbouwkoppeling voor middenastrailers. Trekbalken kunnen op de juiste positie worden gespecificeerd met intervallen van 25 millimeter.

Brandstoftanks

Aluminium of stalen tanks met een inhoud van 150 tot 900 liter. Maximaal brandstofvolume is 1480 liter voor een 4 x 2-trekker.

AdBlue-tanks

Inhoud van 32 tot 100 liter. AdBlue-pomp is geïntegreerd in AdBlue-tankmodule. Kunststof.

Koppelschotels

De gecertificeerde montage maakt een schotelbelasting van 36 ton mogelijk. De reeks omvat ook een ISO-koppelschotel met L-vormige profielen voor verschillende hoogtes, waarmee wordt gezorgd voor een aanzienlijke keuzevrijheid. De speciale flensmontage van de koppelschotel biedt een laag gewicht aangezien geen extra bevestigingsplaat meer nodig is. De hoogte van de koppelschotel boven het chassis bedraagt zo'n 140 millimeter. Geïntegreerde smering en een indicator voor aanhangeraansluiting zijn als optie leverbaar voor bepaalde varianten.

Remmen

Het EBS (elektronisch geregelde remsysteem) levert een superieure respons, uitstekende prestaties en een prettig remgevoel, en tal van andere handige functies. EBS is nu beschikbaar voor zowel schijfremmen als trommelremmen met Z-nok (voor een aantal asconfiguraties en chassishoogten). Upgrade uw remsysteem door het EBS Medium-pakket toe te voegen, of een van de aanvullende opties.

Aanvullende opties

 • Stretch Brake: Hiermee kan de chauffeur de aanhanger pulserend laten afremmen. De rem wordt dan automatisch geactiveerd en de kans op scharen wordt tot een minimum gereduceerd. Alleen voor bakwagen
 • ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma): Het remstabilisatiesysteem remt elk wiel afzonderlijk af en zorgt hierdoor voor stabiliteit voor de complete voertuigcombinatie en gaat scharen, kantelen en slingeren van de aanhanger tegen. ESP voldoet aan de wetgeving met betrekking tot de elektronische voertuigstabiliteitsregeling.
 • Hydraulische retarder: Op de versnellingsbak gemonteerde compact retarder met een maximaal remvermogen van 440 kW.

Aslastindicator

Intuïtieve menu´s en displays laten u precies zien hoe de belasting over het voertuig is verdeeld. Gewichten, asbelastingen en tandemstel belastingen worden afzonderlijk vermeld, zodat u gemakkelijk kunt controleren of deze binnen de grenzen vallen. Dat geldt zowel voor de truck als voor de aanhanger. Ook de kalibratie is heel eenvoudig. U kunt zowel de truck als de aanhanger exact afstemmen voor voortdurend nauwkeurige metingen.

keuze meer dan 650 kleuren

onze andere modellen