Volvo FH16

Perfecte balans tussen vermogen en comfort

Wanneer u op zoekt bent naar het beste. De Volvo FH16 geeft u het vermogen dat nodig is om efficiënt te werken, in combinatie met een hoog comfortniveau. Dit icoon in de transportwereld is al jaren een betrouwbaar hulpmiddel voor vele klanten zoals u, en is nu beter dan ooit. Indien nodig kan de truck een combinatiegewicht tot 325 ton aan.

Volvo Truck Builder

Stel eenvoudig je Volvo FH16 samen. Kies je transportsegment en maak keuzes voor exterieur, chassis en interieur. Kies het uitrustingsniveau dat bij je past en krijg meteen een goede eerste indruk van je Volvo Truck!


Terrain Brake

Terrain Brake is een nieuwe oplossing voor het rijden met lage snelheden over moeilijk en oneffen terrein. Deze functie maakt het manoeuvrerven van een truck gemakkelijker en veiliger.

Als de chauffeur remt wanneer een van de wielen zich net op dat moment op de rand van een verhoogd oppervlak, zoals een grote steen of een stoeprand bevindt, kan dat wiel er vanaf rollen voordat de chauffeur de tijd heeft om te remmen. Dit maakt het moeilijk controle over het voertuig te behouden. De nieuwe Terraon Brake-oplossing remt zodra de chauffeur het gaspedaal loslaat. De truck houdt dan zijn positite vast zonder te rollen, wat het mogelijk maakt om kleine bewegingen met grote precisie uit te voeren.


Active Grip Control

Active Grip Control is een functie die de stabiliteit en acceleratie in gladde omstandigheden aanzienlijk verbetert. Als de vrachtwagen begint te slippen, zorgen meerdere sensoren ervoor dat het besturingssysteem van het voertuig op een intelligente manier op het wegdek reageert om de chauffeur te helpen op de weg te blijven. De nieuwe functie is ook ontworpen om het risico op scharen en overstuur bij onbelast rijden te verminderen.


Side Collision Avoidance Support

Om stressvolle situaties te voorkomen, introduceert Volvo Trucks nu een nieuw veiligheidssysteem met de naam Lane Change Support met botswaarschuwing (Side Collision Avoidance Support). Met behulp van een dubbele radar aan weerszijden van de vrachtwagen detecteert het systeem wanneer andere weggebruikers, bijvoorbeeld fietsers, het risicogebied betreden.

Wanneer iemand zich in de dode hoek bevindt, informeert het systeem de chauffeur via een rood licht op de betreffende zijspiegel. Als de chauffeur zijn richtingaanwijzer aanzet om bijvoorbeeld van rijstrook te wisselen, begint het rode licht te knipperen en klinkt er een waarschuwingssignaal vanaf de zijkant waar een aanrijding dreigt. De chauffeur wordt gewaarschuwd en kan de truck afremmen, waardoor bijvoorbeeld een fietser kan passeren.

Volvo FH cabine-ontwerp

De vorm van de Volvo FH16-cabine is vloeiender bij de hoeken en de spleten tussen het bovenste en onderste frontgedeelte zijn kleiner om de aerodynamica en efficiency te verbeteren. De unieke grille van de Volvo FH16 heeft een afwerking in zilver, wat aangeeft dat dit iets speciaals is.

Het duidelijkste teken van de ontwikkeling is het ontwerp van de koplamp, die de Volvo FH16 zijn iconische uiterlijk geeft. De opvallende lijnen van de koplamp volgen vloeiend de vorm van de cabine, lopen door in de afgeronde voorhoeken en strekken zich uit naar achteren langs de zijden van de cabine. De koplampen zijn voorzien van het zwarte thema van Volvo voor de FH16. Als de Volvo FH16 stilstaat, is het duidelijk dat deze truck tot de krachtigste trucks behoort die er zijn, en toch is hij geavanceerder dan ooit.

De nieuwe koplampen zijn er in drie verschillende uitvoeringen, en ze zien er niet alleen goed uit, ze zitten ook vol met verbeterde functies die het leven onderweg veiliger en comfortabeler maken.

U zult ook zien dat het Iron Mark aan de voorzijde groter is, en als u dichter bij het portier komt, ziet u dat de instaptreden zijn ingelegd met aluminium. Details die het verschil maken.

Cabine-interieur

U voelt de vooruitgang zodra u de cabine van de Volvo FH16 instapt. Die is anders dan u gewend bent, maar toch heel vertrouwd. De tinten, materialen en afwerking zijn onmiskenbaar Volvo FH16. Ga zitten en alles bevindt zich waar u het verwacht. Uw hand belandt als vanzelfsprekend op de I-Shift-versnellingshendel, netjes geïntegreerd in de stoel.

Het complete dashboard is nieuw; ontworpen om u in staat te stellen uw handen aan het stuur te houden en uw ogen op de weg. U krijgt de volledige controle over alles wat u nodig heeft om het werk goed te doen en tegelijkertijd uw bedrijfsmarges op peil te houden.

Het dashboard is volledig digitaal en biedt nieuwe mogelijkheden om uw werkomgeving in elke situatie aan uw eisen aan te passen. Een eenvoudig te gebruiken tractieregeling geeft u betere tractie door deze met de klok mee te draaien en op het dashboard heeft u volledige controle over de sperdifferentiëlen en belastingen op al uw assen. Het nieuwe secundaire display van negen inch geeft u controle over truckfuncties, waaronder maximaal acht camera's en apps. Met spraakbesturing in de cabine van de Volvo FH16 heeft u volop assistentie.

De unieke interieuroppervlakken van de Volvo FH16 hebben een hoog kwaliteitsniveau. Het is duidelijk dat dit een truck is met maximaal comfort.

Verblijf in de cabine van de Volvo FH16

U heeft de keuze uit vijf verschillende cabineformaten. De cabines geven allemaal een ruim gevoel, met licht van boven. De Volvo FH16 biedt ideale omstandigheden voor een goede nachtrust; een geïsoleerde cabine en verduisteringsgordijnen helpen u ongestoord te slapen. Het klimaatsysteem kan worden uitgerust met de I-Park Cool, om de hele nacht een perfecte temperatuur te behouden.

Er is ook volop opbergruimte voor al uw spullen. Verlichting, audio, entertainment en andere functies kunnen eenvoudig worden bediend vanaf het dashboard, het achterwandpaneel of met behulp van spraakbesturing. En dat is nog maar het begin. U kunt kiezen uit tal van andere accessoires die het leven onderweg nog comfortabeler maken.

Milieuvriendelijke cabines

Ongeveer 95% van een Volvo-truck is recyclebaar. En nieuwe Volvo-trucks bestaan al voor ongeveer een derde uit gerecyclede materialen (33% van het gewicht). Alle kunststof onderdelen van meer dan 50 gram zijn voorzien van een aanduiding die identificatie mogelijk maakt. Voor bijna alle modellen zijn ontmantelingsinstructies verkrijgbaar en daarnaast sluiten we overeenkomsten met lokale partners om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk van een Volvo-truck wordt verspild.

Motor

Het kloppende hart van de Volvo FH16-aandrijflijnen is de D16 stap D-motor, verkrijgbaar met 550pk, 650pk of 750pk. Met een puur koppel tot wel 3550 Nm..

Verkrijgbaar in 3 varianten:

D16K550 (410 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1380-1700 t/min
  550 pk
 • Maximaal koppel bij 900-1380 t/min
  2800 Nm

D16K650 (480 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1450-1700 t/min
  650 pk
 • Maximaal koppel bij 950-1450 t/min
  3.150 Nm

D16K750 (550 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1600-1800 t/min
  750 pk
 • Maximaal koppel bij 950-1400 t/min
  3.550 Nm
Volvo FH16 D16K koppeloverzicht

I-Shift versnellingsbak

Een krachtige en duurzame langeafstandstruck zoals de FH16 heeft een bijpassende transmissie nodig. Een transmissie die bedieningsgemak combineert met een laag brandstofverbruik op lange ritten. De geautomatiseerde I-Shift-versnellingsbak biedt ongeëvenaarde rijeigenschappen voor treingewichten van 80 ton en zelfs meer (in uitzonderlijke gevallen zelfs meer dan 130 ton).

I-Shift kiest de meest geschikte versnelling voor het toepassingsgebied en de rijomstandigheden. I-Shift kan worden aangevuld met een programmapakket voor distributie, langeafstandstransport en zwaartransport, waarmee de efficiencygraad en het comfort van het systeem nog verder worden verhoogd. De schakelprogramma's worden aangepast aan de specifieke omstandigheden voor elke toepassing.

I-Shift is een automatisch schakelende splitter/range-versnellingsbak met 12 versnellingen. I-Shift kan worden uitgerust met een compact retarder, PTO, noodstuurbekrachtigingspomp en oliekoeler.

I-Shift Dual Clutch

I-Shift Dual Clutch is de eerste versnellingsbak op de markt met een dubbel koppelingssysteem voor zware trucks. Dankzij deze nieuwe manier van schakelen zonder vermogensverlies, blijft het koppel optimaal en verliest de truck geen snelheid tijdens het schakelen. Voor de chauffeur is het resultaat meer comfort en efficiënt weggedrag.

De versnellingsbak bestaat uit twee prise-assen en een dubbele koppeling. Dit betekent dat de twee versnellingen tegelijkertijd kunnen worden gekozen. De koppeling bepaalt welke versnelling actief is. I-Shift Dual Clutch is gebaseerd op I-Shift, maar de voorste helft van de versnellingsbak is opnieuw ingedeeld met geheel nieuwe onderdelen.

I-Shift met kruipversnelling

De nieuwe uitvoering van Volvo Trucks I-Shift maakt het mogelijk om tot twee nieuwe kruipversnellingen toe te voegen. Dit betekent onder andere dat de truck kan wegrijden vanuit stilstand en een treingewicht tot wel 325 ton kan transporteren. Met de nieuwe kruipversnellingen kan de truck rijden met hele lage snelheden van slechts 0,5-2 km/u. Dit helpt enorm bij nauwkeurige manoeuvres zoals in de bouw en bij onderhoudswerkzaamheden. De versnellingsbak is beschikbaar als een directe aandrijving of als een versnellingsbak met overdrive met één of twee kruipversnellingen. Ook kunnen er twee kruipversnellingen voor achteruit worden gespecificeerd.

In één woord: dynamisch

De rijeigenschappen van de Volvo FH zijn buitengewoon. Vrijwel elk onderdeel van de truck is ontworpen voor een stabiel gevoel en een precieze besturing. En dan is er nog de onafhankelijke voorwielophanging, waardoor het weggedrag op een geheel nieuw niveau komt. Bovendien is het chassis zeer geschikt voor allerlei soorten opbouw, wat tijd bespaart bij de carrosseriebouwer. Maatwerk is eenvoudig dankzij een veelheid aan opties.

Chassishoogten, bij benadering

 • Low:850 mm
 • Medium:900 mm
 • High:1000 mm
 • X-High:1200 mm

Volvo Dynamic Steering

Actief stuursysteem met torque-overlay. Geeft meer stuurkracht bij lage snelheden, vermindert schokken op het stuur en houdt het stuur recht vooruit bij het remmen op ondergrond met wisselende grip. Het stuur keert automatisch terug naar de neutrale stand, zowel bij vooruit als achteruit rijden. Volvo Dynamic Steering is nu leverbaar voor alle asconfiguraties, waaronder die met dubbele voorassen. De voorziening is ook beschikbaar in combinatie met onafhankelijke voorwielophanging.

Onafhankelijke voorwielophanging

Bij personenwagens is onafhankelijke voorwielophanging gebruikelijk. De Volvo FH is de eerste in serie geproduceerde zware truck ooit die leverbaar is met onafhankelijke voorwielophanging. De voordelen voor het weggedrag zijn enorm:

 • De truck blijft perfect op koers. Elke oneffenheid wordt afzonderlijk geabsorbeerd door de voorwielen die als lijm aan de weg kleven. U kunt zelfs door kuilen en over hobbels rijden zonder dat u het merkt.
 • De onafhankelijke voorwielophanging zorgt ervoor dat de Volvo FH de bochten haarscherp neemt. Dankzij de nauwkeurige besturing en met beide wielen stevig op de grond vergeet u dat u in een truck rijdt.
 • Over de snelweg zwalken, behoort tot het verleden. Dankzij de hoge stabilisatie houdt de truck een vaste koers. U voelt zich veilig en heeft alles onder controle, zelfs bij hoge snelheden.

De ophanging is beschikbaar voor 4×2- en 6×2-configuraties en heeft een laadvermogen van 8,5 ton. Onafhankelijke voorwielophanging kan nu ook worden gecombineerd met Volvo Dynamic Steering.

Liftbare tandemas

Uw Volvo FH16 is leverbaar met liftbare tandemas, een revolutionaire voorziening waarmee de achterste aandrijfas kan worden ontkoppeld en omhoog gebracht als de truck is uitgeladen. Net als bij een naloopas verkleint dit de draaicirkel aanzienlijk, zal de bandenslijtage minder zijn en het brandstofverbruik lager. Liftbare tandemas is beschikbaar voor 6×4- en 8×4-configuraties (met een tandemstel) en uitgerust met schijfremmen.

Naloopassen

Leverbaar in verschillende configuraties: vast met enkele of dubbele wielen, zelfsturend of actief gestuurd. Asbelasting: 7,5, 9,5, 10 of 15 ton.

Voorloopassen

Leverbaar in vaste en actief gestuurde varianten voor trekkers en bakwagens. Asbelasting: 4,5, 7,5 of 9 ton.

Trekbalken

Centraal gemonteerd, lager gemonteerde trekbalk en onderbouwkoppeling voor middenastrailers. Trekbalken kunnen op de juiste positie worden gespecificeerd met intervallen van 25 millimeter.

Brandstoftanks

Aluminium of stalen tanks met een inhoud van 150 tot 900 liter. Maximaal brandstofvolume is 1480 liter voor een 4 x 2-trekker.

AdBlue-tanks

Inhoud van 32 tot 100 liter. AdBlue-pomp is geïntegreerd in AdBlue-tankmodule. Kunststof.

Koppelschotels

De gecertificeerde montage maakt een schotelbelasting van 36 ton mogelijk. De reeks omvat ook een ISO-koppelschotel met L-vormige profielen voor verschillende hoogtes, waarmee wordt gezorgd voor een aanzienlijke keuzevrijheid. De speciale flensmontage van de koppelschotel biedt een laag gewicht aangezien geen extra bevestigingsplaat meer nodig is. De hoogte van de koppelschotel boven het chassis bedraagt zo'n 140 millimeter. Geïntegreerde smering en een indicator voor aanhangeraansluiting zijn als optie leverbaar voor bepaalde varianten.

Remmen

Het EBS (elektronisch geregelde remsysteem) levert een superieure respons, uitstekende prestaties en een prettig remgevoel, en tal van andere handige functies. EBS is nu beschikbaar voor zowel schijfremmen als trommelremmen met Z-nok (voor een aantal asconfiguraties en chassishoogten). Upgrade uw remsysteem door het EBS Medium-pakket toe te voegen, of een van de aanvullende opties.

Aanvullende opties

 • Stretch Brake: Hiermee kan de chauffeur de aanhanger pulserend laten afremmen. De rem wordt dan automatisch geactiveerd en de kans op scharen wordt tot een minimum gereduceerd. Alleen voor bakwagen
 • ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma): Het remstabilisatiesysteem remt elk wiel afzonderlijk af en zorgt hierdoor voor stabiliteit voor de complete voertuigcombinatie en gaat scharen, kantelen en slingeren van de aanhanger tegen. ESP voldoet aan de wetgeving met betrekking tot de elektronische voertuigstabiliteitsregeling.
 • Hydraulische retarder: Op de versnellingsbak gemonteerde compact retarder met een maximaal remvermogen van 440 kW.

Aslastindicator

Intuïtieve menu´s en displays laten u precies zien hoe de belasting over het voertuig is verdeeld. Gewichten, asbelastingen en tandemstel belastingen worden afzonderlijk vermeld, zodat u gemakkelijk kunt controleren of deze binnen de grenzen vallen. Dat geldt zowel voor de truck als voor de aanhanger. Ook de kalibratie is heel eenvoudig. U kunt zowel de truck als de aanhanger exact afstemmen voor voortdurend nauwkeurige metingen.

keuze meer dan 650 kleuren

onze andere modellen