Volvo FM

Distributie en bulkvervoer

De Volvo FM is een extreem flexibele truck. Als trekker is de lichte Volvo FM bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld bulkvervoer, als bakwagen een alleskunner in de distributie. Kortom een vrachtwagen die flexibiliteit combineert met een laag brandstofverbruik en een enorme efficiency. Volvo Trucks-dealer BAS Truck Center helpt u graag bij het samenstellen van de Volvo FM, die in vele configuraties beschikbaar is: trekker, bakwagen, tankwagen, brandweerauto, kraanwagen, of de ultieme autotransporter.

Maak kennis met de Volvo FM bij uw BAS Truck Center-vestiging.

Volvo FM cabine-ontwerp

De truck krachtig, Aerodynamisch. En gebouwd voor de weg. Maar de Volvo FM voelt zich ook thuis in de stad. De FM ziet er wat minder assertief uit dan een paar van zijn familieleden. En ook minder groot. Daarom is het voor voetgangers, fietsers en automobilisten gemakkelijker om oogcontact te maken met de chauffeur. En dat leidt op elk vlak tot prettigere en veiligere ritten.

Opnieuw doordacht. Opnieuw getekend. Opnieuw vormgegeven. Maar vertrouwder dan ooit tevoren. Met zijn aerodynamische lijnen en de V-vormige lichten is de FM duidelijk een lid van de Volvo-familie. Toch behield het de eigenschappen die het vorige model zo populair maakten. En te oordelen naar de stoere, nieuwe grille is er nog een stukje bravoure aan toegevoegd.

Welkom op een moderne werkplek

Het interieur van de nieuwe Volvo FM is ontworpen rondom de chauffeur. De volledig instelbare stoelen en het kantelbare stuurwiel gaan samen met een innovatief dashboard met allerlei slimme elektronische voorzieningen en alle knoppen en schakelaars zijn binnen handbereik. En wanneer de werkdag is afgelopen, bieden de slaap- en de Globetrotter-cabine voldoende ruimte voor ontspanning en een comfortabele nachtrust.

Milieuvriendelijke cabines

Ongeveer 95% van een Volvo-truck is recyclebaar. En nieuwe Volvo-trucks bestaan al voor ongeveer een derde uit gerecyclede materialen (33% van het gewicht). Alle kunststof onderdelen van meer dan 50 gram zijn voorzien van een aanduiding die identificatie mogelijk maakt. Voor bijna alle modellen zijn ontmantelingsinstructies verkrijgbaar en daarnaast sluiten we overeenkomsten met lokale partners om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk van een Volvo-truck wordt verspild.

Motor

De Volvo FM is voorzien van een 11-liter D11K of 13 liter D13K-motor, die tot een 500 pk en 2500 Nm produceert. Daarnaast is de Volvo FM tevens leverbaar met een G13C LNG-motor met 420 of 460 pk.

Verkrijgbaar in de volgende dieselvarianten:

D11K330 (243 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1600-1900 t/min
  330 pk
 • Maximaal koppel bij 950-1400 t/min
  1600 Nm

D11K370 (273 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1600-1900 t/min
  370 pk
 • Maximaal koppel bij 950-1400 t/min
  1750 Nm

D11K410 (302 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1600-1900 t/min
  410 pk
 • Maximaal koppel bij 1000-1400 t/min
  1950 Nm

D11K450 (332 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1600-1900 t/min
  450 pk
 • Maximaal koppel bij 1000-1400 t/min
  2150 Nm
Volvo FM D11k koppeloverzicht

D13K420 (309 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1400-1800 t/min
  420 pk
 • Maximaal koppel bij 860-1400 t/min
  2100 Nm

D13K460 (338 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1400-1800 t/min
  460 pk
 • Maximaal koppel bij 900-1450 t/min
  2300 Nm

D13K500 (368 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1400-1800 t/min
  500 pk
 • Maximaal koppel bij 1000-1400 t/min
  2500 Nm
Volvo FM D13K koppeloverzicht

I-Shift versnellingsbak

I-Shift maakt het rijden makkelijker, veiliger en veel comfortabeler. Er hoeft niet te worden geworsteld met een zware koppeling en een pook. Elk schakelmoment verloopt perfect getimed. Het eenvoudige systeem eist minder inspanning van de chauffeur, waardoor deze beter de aandacht op de weg en de overige weggebruikers kan houden. En als u toch handmatig wilt schakelen, geeft de knop op de versnellingshendel direct controle.

I-Shift is ontworpen om brandstof te besparen, tot wel 5%. De interne energieverliezen zijn lager dan bij handgeschakelde versnellingsbakken, maar de elektronica zorgt voor het echte verschil. Elk schakelmoment wordt precies getimed. Dit zorgt ervoor dat de motor met het meest efficiënte toerental draait, of dit nu in de modus Economy of Performance is. Bovendien schakelt I-Roll de motor uit bij een afdaling, waardoor de bewegingsenergie van de truck ten volle wordt benut, wat nog een extra brandstofbesparing van 2% kan opleveren.

I-Shift met kruipversnelling

I-Shift is nog veelzijdiger en gebruiksvriendelijker geworden. De automatische versnellingsbak is nu beschikbaar met de keuze uit één of twee kruipversnellingen, plus de aanvullende optie van extra achteruitrijversnellingen. Wanneer u zware ladingen transporteert, weet u dat starten vanuit stilstand soms lastig is. Vooral op hellingen of bij slechte wegomstandigheden. In het ergste geval moet u de vracht uitladen of moet u zelfs worden gesleept, wat funest kan zijn voor uw beschikbaarheid en productiviteit. Rust uw Volvo FM uit met I-Shift met kruipversnellingen en deze zorg behoort tot het verleden. Uw startvermogen wordt aanzienlijk verbeterd en de belasting op de koppeling wordt met 75 procent verminderd, wat onnodige reparaties voorkomt.

In één woord: dynamisch

De rijeigenschappen van de Volvo FM zijn buitengewoon. Vrijwel elk onderdeel van de truck is ontworpen voor een stabiel gevoel en een precieze besturing. En dan is er nog de onafhankelijke voorwielophanging, waardoor het weggedrag op een geheel nieuw niveau komt. Bovendien is het chassis zeer geschikt voor allerlei soorten opbouw, wat tijd bespaart bij de carrosseriebouwer. Maatwerk is eenvoudig dankzij een veelheid aan opties.

Chassishoogten, bij benadering

 • X-Low (trekker): 810 mm
 • Low: 850 mm
 • Medium: 900 mm
 • High: 1000 mm

Volvo Dynamic Steering

Actief stuursysteem met torque-overlay. Geeft meer stuurkracht bij lage snelheden, vermindert schokken op het stuur en houdt het stuur recht vooruit bij het remmen op ondergrond met wisselende grip. Het stuur keert automatisch terug naar de neutrale stand, zowel bij vooruit als achteruit rijden.

Volvo Dynamic Steering is nu leverbaar voor alle asconfiguraties, waaronder die met dubbele voorassen. De voorziening is ook beschikbaar in combinatie met onafhankelijke voorwielophanging.

Liftbare tandemas

Hierdoor kan de achterste aandrijfas op het tandemstel worden ontkoppeld en omhoog gebracht, om het brandstofverbruik en de draaicirkel te verminderen. Met een druk op de knop op het dashboard kan de chauffeur de as omhoog brengen wanneer de truck ongeladen is. Wanneer de truck wel is geladen, wordt de as automatisch naar beneden gebracht en geactiveerd. Liftbare tandemas is beschikbaar voor 6×4- en 8×4-configuraties (met een tandemstel) voorzien van schijfremmen.

Naloopassen

Leverbaar in verschillende configuraties: vast met enkele of dubbele wielen, zelfsturend of actief gestuurd. Asbelasting: 7,5, 9,5, 10 of 16 ton.

Voorloopassen

Leverbaar in vaste en actief gestuurde varianten voor trekkers en bakwagens. Asbelasting: 4,5, 7,5 of 9 ton.

Trekbalken

Centraal gemonteerd, lager gemonteerde trekbalk en onderbouwkoppeling voor middenastrailers. Trekbalken kunnen op de juiste positie worden gespecificeerd met intervallen van 25 millimeter.

Brandstoftanks

Aluminium of stalen tanks met een inhoud van 150 tot 900 liter. Maximaal brandstofvolume is 1480 liter voor een 4 x 2-trekker. LNG-tanks in de afmetingen 115 kg (275 l), 155 kg (375 l) en 205 kg (495 l).

AdBlue-tanks

Inhoud van 32 tot 90 liter. AdBlue-pomp is geïntegreerd in AdBlue-tankmodule.

Koppelschotels

De gecertificeerde montage maakt een schotelbelasting van 36 ton mogelijk. De reeks omvat ook een ISO-koppelschotel met L-vormige profielen voor verschillende hoogtes, waarmee wordt gezorgd voor een aanzienlijke keuzevrijheid. De speciale flensmontage van de koppelschotel biedt een laag gewicht aangezien geen extra bevestigingsplaat meer nodig is. De hoogte van de koppelschotel boven het chassis bedraagt zo'n 140 millimeter. Geïntegreerde smering en een indicator voor aanhangeraansluiting zijn als optie leverbaar voor bepaalde varianten.

Remmen

Aanvullende opties

 • Stretch Brake: Hiermee kan de chauffeur de aanhanger pulserend laten afremmen. De rem wordt dan automatisch geactiveerd en de kans op scharen wordt tot een minimum gereduceerd. Alleen voor bakwagen.
 • ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma): Het remstabilisatiesysteem remt elk wiel afzonderlijk af en zorgt hierdoor voor stabiliteit voor de complete voertuigcombinatie en gaat scharen, kantelen en slingeren van de aanhanger tegen. ESP voldoet aan de wetgeving met betrekking tot de elektronische voertuigstabiliteitsregeling.
 • Hydraulische retarder: Op de versnellingsbak gemonteerde compact retarder met een maximaal remvermogen van 440 kW.

Aslastindicator

Intuïtieve menu´s en displays laten u precies zien hoe de belasting over het voertuig is verdeeld. Gewichten, asbelastingen en tandemstel belastingen worden afzonderlijk vermeld, zodat u gemakkelijk kunt controleren of deze binnen de grenzen vallen. Dat geldt zowel voor de truck als voor de aanhanger. Ook de kalibratie is heel eenvoudig. U kunt zowel de truck als de aanhanger exact afstemmen voor voortdurend nauwkeurige metingen.

keuze meer dan 650 kleuren

Ontdek

onze andere modellen