Volvo FM

Distributie en bulkvervoer

De Volvo FM is een extreem flexibele truck. Als trekker is de lichte Volvo FM bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld bulkvervoer, als bakwagen een alleskunner in de distributie. Kortom een vrachtwagen die flexibiliteit combineert met een laag brandstofverbruik en een enorme efficiency. Volvo Trucks-dealer BAS Truck Center helpt u graag bij het samenstellen van de Volvo FM, die in vele configuraties beschikbaar is: trekker, bakwagen, tankwagen, brandweerauto, kraanwagen, of de ultieme autotransporter.

Maak kennis met de Volvo FM bij uw BAS Truck Center-vestiging.


Volvo FM Electric

De Volvo FM is ook beschikbaar als elektrisch aangedreven truck, ideaal voor stedelijke distributie. Een elektrische truck met een brutovoertuiggewicht tot 44 ton. We leveren complete voertuigen voor stedelijke transporten, zoals distributie en afvalinzameling.


Terrain Brake

Terrain Brake is een nieuwe oplossing voor het rijden met lage snelheden over moeilijk en oneffen terrein. Deze functie maakt het manoeuvrerven van een truck gemakkelijker en veiliger.

Als de chauffeur remt wanneer een van de wielen zich net op dat moment op de rand van een verhoogd oppervlak, zoals een grote steen of een stoeprand bevindt, kan dat wiel er vanaf rollen voordat de chauffeur de tijd heeft om te remmen. Dit maakt het moeilijk controle over het voertuig te behouden. De nieuwe Terrain Brake-oplossing remt zodra de chauffeur het gaspedaal loslaat. De truck houdt dan zijn positite vast zonder te rollen, wat het mogelijk maakt om kleine bewegingen met grote precisie uit te voeren.

Active Grip Control

Active Grip Control is een functie die de stabiliteit en acceleratie in gladde omstandigheden aanzienlijk verbetert. Als de vrachtwagen begint te slippen, zorgen meerdere sensoren ervoor dat het besturingssysteem van het voertuig op een intelligente manier op het wegdek reageert om de chauffeur te helpen op de weg te blijven. De nieuwe functie is ook ontworpen om het risico op scharen en overstuur bij onbelast rijden te verminderen.

Change Direction

Change Direction is een andere oplossing die het gemakkelijker maakt om een ​​vrachtwagen bij lage snelheden te manoeuvreren. Situaties zoals draaien in een kleine ruimte of achteruitrijden op een laadperron vereisen doorgaans korte, scherpe bewegingen waarbij de chauffeur moet schakelen tussen het rem- en het gaspedaal. Nu kan de chauffeur, in plaats van te remmen, het voertuig in zijn achteruit zetten terwijl hij nog steeds vooruit rijdt. De nieuwe functie zorgt ervoor dat de truck automatisch tot stilstand komt en vervolgens achteruit begint te rijden, terwijl de chauffeur het gaspedaal gewoon ingetrapt houdt. Om weer vooruit te gaan, hoeft hij alleen maar naar de vooruit versnelling te schakelen en het gaspedaal ingetrapt te houden.

Side Collision Avoidance Support

Om stressvolle situaties te voorkomen, introduceert Volvo Trucks nu een nieuw veiligheidssysteem met de naam Lane Change Support met botswaarschuwing (Side Collision Avoidance Support). Met behulp van een dubbele radar aan weerszijden van de vrachtwagen detecteert het systeem wanneer andere weggebruikers, bijvoorbeeld fietsers, het risicogebied betreden.

Wanneer iemand zich in de dode hoek bevindt, informeert het systeem de chauffeur via een rood licht op de betreffende zijspiegel. Als de chauffeur zijn richtingaanwijzer aanzet om bijvoorbeeld van rijstrook te wisselen, begint het rode licht te knipperen en klinkt er een waarschuwingssignaal vanaf de zijkant waar een aanrijding dreigt. De chauffeur wordt gewaarschuwd en kan de truck afremmen, waardoor bijvoorbeeld een fietser kan passeren.

Volvo FM cabine-ontwerp

De Volvo FM lijkt duidelijk op zijn grotere broer, maar is extra flexibel en wendbaar. Een nieuw modern profiel laat zien dat de truck beter dan ooit klaar is voor uw uitdagingen.

Het nieuwe cabine-ontwerp staat meer rechtop, heeft meer binnenruimte, royale ramen en een lage deurlijn. De Volvo FM is glad langs de randen en de openingen tussen de boven- en onderzijde zijn tot een minimum beperkt om de aerodynamica en efficiency te verbeteren.

Een ander duidelijk teken van de evolutie van deze truck is het koplampontwerp, dat het iconische profiel van de Volvo FM benadrukt. De opvallende lijnen van de koplampen volgen vloeiend de vorm van de cabine, lopen door in de afgeronde voorhoeken en strekken zich uit naar achteren langs de zijden van de cabine. Zelfs in stilstand straalt deze truck efficiency uit, zowel voor rijden met een hoog tempo als voor navigeren in drukke omgevingen.

De A-stijlen van de cabine staan rechtop. Gecombineerd met een grote voorruit, een lage deurlijn en moderne spiegels, betekent dit uitstekend zicht. Het betekent ook voldoende binnenruimte.

Uw cockpit. Uw kantoor.

Het gevoel van vooruitgang is duidelijk als u de Volvo FM instapt. Het is anders - maar toch heel vertrouwd. Het eerste dat opvalt, is waarschijnlijk dat het ruim en licht is. Het grotere dakluik laat meer licht van bovenaf binnen en versterkt het ruimtelijke gevoel. Ga zitten en alles bevindt zich waar u het verwacht. Zet het stuur in de perfecte positie met de kantelfunctie en uw hand landt als vanzelf op de I-Shift-versnellingshendel, netjes geïntegreerd in de stoel. Het zicht rond de truck is van topniveau. De deurlijn is laag, de raamoppervlakken zijn royaal en elke hoek van de cabine is ontworpen om u de controle te geven.

Het complete dashboard is nieuw en ontworpen om u in staat te stellen uw handen aan het stuur te houden en uw ogen op de weg. Het dashboard is volledig digitaal en geeft nieuwe mogelijkheden om de werkomgeving in elke situatie aan uw eisen aan te passen. Het nieuwe secundaire display van negen inch geeft u controle over truckfuncties, zoals de maximaal acht camera's en apps. Het is ook gemakkelijk om volledige controle over uw assen en differentiëlen te krijgen. Dit is het commandocentrum van uw mobiele kantoor. Met de spraakbesturing van de Volvo FM-cabine heeft u volop assistentie.

De binnenoppervlakken en materialen stralen eersteklas kwaliteit uit, ongeacht het uitrustingsniveau. Keuze uit drie uitrustingsniveaus en een breed scala aan tinten. U vindt zeker iets in uw stijl.

Milieuvriendelijke cabines

Ongeveer 95% van een Volvo-truck is recyclebaar. En nieuwe Volvo-trucks bestaan al voor ongeveer een derde uit gerecyclede materialen (33% van het gewicht). Alle kunststof onderdelen van meer dan 50 gram zijn voorzien van een aanduiding die identificatie mogelijk maakt. Voor bijna alle modellen zijn ontmantelingsinstructies verkrijgbaar en daarnaast sluiten we overeenkomsten met lokale partners om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk van een Volvo-truck wordt verspild.

Motor

De kern van de Volvo FM-aandrijflijnen wordt gevormd door onze D11 stap D-motorreeks (330 pk, 380 pk, 430 pk of 460 pk) of de D13 stap D-motorreeks (420 pk, 460 pk of 500 pk). Er zijn ook LNG-motoren met 420 of 460 pk. Welke past het beste bij u en uw bedrijf?

Verkrijgbaar in de volgende dieselvarianten:

D11K330 (245 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1600-1900 t/min
  330 pk
 • Maximaal koppel bij 950-1400 t/min
  1600 Nm

D11K380 (280 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1700-1800 t/min
  380 pk
 • Maximaal koppel bij 950-1400 t/min
  1800 Nm

D11K430 (317 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1700-1800 t/min
  430 pk
 • Maximaal koppel bij 1058-1400 t/min
  2050 Nm

D11K460 (339 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1700-1800 t/min
  460 pk
 • Maximaal koppel bij 1050-1400 t/min
  2200 Nm
Volvo FM D11k koppeloverzicht

D13K420 (309 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1400-1800 t/min
  420 pk
 • Maximaal koppel bij 860-1400 t/min
  2100 Nm

D13K460 (345 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1400-1800 t/min
  460 pk
 • Maximaal koppel bij 900-1400 t/min
  2300 Nm

D13K500 (368 kW)

 • Maximaal vermogen bij 1530-1800 t/min
  500 pk
 • Maximaal koppel bij 980-1270 t/min
  2500 Nm
Volvo FM D13K koppeloverzicht

I-Shift versnellingsbak

I-Shift maakt het rijden makkelijker, veiliger en veel comfortabeler. Er hoeft niet te worden geworsteld met een zware koppeling en een pook. Elk schakelmoment verloopt perfect getimed. Het eenvoudige systeem eist minder inspanning van de chauffeur, waardoor deze beter de aandacht op de weg en de overige weggebruikers kan houden. En als u toch handmatig wilt schakelen, geeft de knop op de versnellingshendel direct controle.

I-Shift is ontworpen om brandstof te besparen, tot wel 5%. De interne energieverliezen zijn lager dan bij handgeschakelde versnellingsbakken, maar de elektronica zorgt voor het echte verschil. Elk schakelmoment wordt precies getimed. Dit zorgt ervoor dat de motor met het meest efficiënte toerental draait, of dit nu in de modus Economy of Performance is. Bovendien schakelt I-Roll de motor uit bij een afdaling, waardoor de bewegingsenergie van de truck ten volle wordt benut, wat nog een extra brandstofbesparing van 2% kan opleveren.

I-Shift met kruipversnelling

I-Shift is nog veelzijdiger en gebruiksvriendelijker geworden. De automatische versnellingsbak is nu beschikbaar met de keuze uit één of twee kruipversnellingen, plus de aanvullende optie van extra achteruitrijversnellingen. Wanneer u zware ladingen transporteert, weet u dat starten vanuit stilstand soms lastig is. Vooral op hellingen of bij slechte wegomstandigheden. In het ergste geval moet u de vracht uitladen of moet u zelfs worden gesleept, wat funest kan zijn voor uw beschikbaarheid en productiviteit. Rust uw Volvo FM uit met I-Shift met kruipversnellingen en deze zorg behoort tot het verleden. Uw startvermogen wordt aanzienlijk verbeterd en de belasting op de koppeling wordt met 75 procent verminderd, wat onnodige reparaties voorkomt.

De juiste truck voor de opdracht

Ongeacht uw transportbehoeften wilt u een truck met een chassis dat is gemaakt om het soort taken aan te kunnen dat u ermee gaat uitvoeren. Misschien heeft u een speciale opbouw nodig voor uw werkzaamheden? We passen uw chassis aan zodat u met succes uw werkzaamheden kunt uitvoeren, met componenten en systemen die gegarandeerd nog vele jaren betrouwbaar werken. Op deze uitrusting kunt u rekenen.

Of u nu met hoge snelheden rijdt of rond laadperrons moet manoeuvreren, de Volvo FM is een precisie-instrument die u helpt om uw werk goed te doen. U kunt een truck met luchtvering krijgen, zowel voor regionaal transport als voor bouwtransport. En met Volvo Dynamic Steering zijn de bediening en uitstraling ongeëvenaard.

U kunt uw Volvo FM krijgen in de vorm van een lichtgewicht-trekker voor gebruik op de weg of als een vrachtwagen met maximaal vijf assen die klaar is voor een geavanceerde opbouw. Ze hebben hetzelfde chassisconcept als uitgangspunt. Dit maakt de Volvo FM tot een zeer veelzijdige truck, gebouwd volgens uw specificaties.

Chassishoogten, bij benadering

 • X-Low (trekker): 810 mm
 • Low: 850 mm
 • Medium: 900 mm
 • High: 1000 mm
 • Xhigh: 1200 mm

Volvo Dynamic Steering

Actief stuursysteem met torque-overlay. Geeft meer stuurkracht bij lage snelheden, vermindert schokken op het stuur en houdt het stuur recht vooruit bij het remmen op ondergrond met wisselende grip. Het stuur keert automatisch terug naar de neutrale stand, zowel bij vooruit als achteruit rijden.

Volvo Dynamic Steering is nu leverbaar voor alle asconfiguraties, waaronder die met dubbele voorassen. De voorziening is ook beschikbaar in combinatie met onafhankelijke voorwielophanging.

Liftbare tandemas

Hierdoor kan de achterste aandrijfas op het tandemstel worden ontkoppeld en omhoog gebracht, om het brandstofverbruik en de draaicirkel te verminderen. Met een druk op de knop op het dashboard kan de chauffeur de as omhoog brengen wanneer de truck ongeladen is. Wanneer de truck wel is geladen, wordt de as automatisch naar beneden gebracht en geactiveerd. Liftbare tandemas is beschikbaar voor 6×4- en 8×4-configuraties (met een tandemstel) voorzien van schijfremmen.

Naloopassen

Leverbaar in verschillende configuraties: vast met enkele of dubbele wielen, zelfsturend of actief gestuurd. Asbelasting: 7,5, 9,5, 10 of 16 ton.

Voorloopassen

Leverbaar in vaste en actief gestuurde varianten voor trekkers en bakwagens. Asbelasting: 4,5, 7,5 of 9 ton.

Trekbalken

Centraal gemonteerd, lager gemonteerde trekbalk en onderbouwkoppeling voor middenastrailers. Trekbalken kunnen op de juiste positie worden gespecificeerd met intervallen van 25 millimeter.

Brandstoftanks

Aluminium of stalen tanks met een inhoud van 150 tot 900 liter. Maximaal brandstofvolume is 1480 liter voor een 4x2-trekker. LNG-tanks in de afmetingen 115 kg (275 l), 155 kg (375 l) en 205 kg (495 l). Voor dubbele voorassen EU6 kunststof brandstoftank tussen voorassen.

AdBlue-tanks

Kunststof. Inhoud van 32 tot 100 liter. AdBlue-pomp is geïntegreerd in AdBlue-tankmodule.

Koppelschotels

De gecertificeerde montage maakt een schotelbelasting van 36 ton mogelijk. De reeks omvat ook een ISO-koppelschotel met L-vormige profielen voor verschillende hoogtes, waarmee wordt gezorgd voor een aanzienlijke keuzevrijheid. De speciale flensmontage van de koppelschotel biedt een laag gewicht aangezien geen extra bevestigingsplaat meer nodig is. De hoogte van de koppelschotel boven het chassis bedraagt zo'n 140 millimeter. Geïntegreerde smering en een indicator voor aanhangeraansluiting zijn als optie leverbaar voor bepaalde varianten.

Remmen

Het EBS (elektronisch geregelde remsysteem) levert een superieure respons, uitstekende prestaties en een prettig remgevoel, en tal van andere handige functies. EBS is nu beschikbaar voor zowel schijfremmen als trommelremmen met Z-nok (voor een aantal asconfiguraties en chassishoogten). Upgrade uw remsysteem door het EBS Medium-pakket toe te voegen, of een van de aanvullende opties. EBS is standaard op alle specificaties.

Aanvullende opties

 • Stretch Brake: Hiermee kan de chauffeur de aanhanger pulserend laten afremmen. De rem wordt dan automatisch geactiveerd en de kans op scharen wordt tot een minimum gereduceerd.
 • ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma): Het remstabilisatiesysteem remt elk wiel afzonderlijk af en zorgt hierdoor voor stabiliteit voor de complete voertuigcombinatie en gaat scharen, kantelen en slingeren van de aanhanger tegen. ESP voldoet aan de wetgeving met betrekking tot de elektronische voertuigstabiliteitsregeling en is beschikbaar voor 2- en 3-assige voertuigen.
 • Noodremlicht: Bij een noodstop bij snelheden boven 50 km/u knipperen de remlichten vier keer per seconde.
 • Hydraulische retarder: Op de versnellingsbak gemonteerde compact retarder met een maximaal remvermogen van 440 kW.

Aslastindicator

Intuïtieve menu´s en displays laten u precies zien hoe de belasting over het voertuig is verdeeld. Gewichten, asbelastingen en tandemstel belastingen worden afzonderlijk vermeld, zodat u gemakkelijk kunt controleren of deze binnen de grenzen vallen. Dat geldt zowel voor de truck als voor de aanhanger. Ook de kalibratie is heel eenvoudig. U kunt zowel de truck als de aanhanger exact afstemmen voor voortdurend nauwkeurige metingen.

keuze meer dan 650 kleuren

Ontdek

onze andere modellen